fbpx

Informationsmaterial och verktyg

Här finns olika typer av material och verktyg att använda när vi ska berätta om Röda Korsets Ungdomsförbund och vad vi gör. Kom ihåg att tänka på vart informationen ska delas ut eller sättas upp, vem som ska informeras och vad innehållet ska förmedla. Välj sedan material utefter det. Maila info@rkuf.se (ämne ”infomaterial”) ifall det dyker upp frågor om informationsmaterialet.

Affischer

Innan vi trycker upp affischer är det bra att fundera över vad som är målet med affischen. Vi ska alltid utgå från vad vi vill att personen som läser affischen ska göra med informationen. Ska personen komma till ett informationsmöte eller gilla vår Facebooksida? I denna helt editerbara affischmall går det att ändra textinnehåll i rubrik och brödtext. Skriv sedan ut den i färg, i valfritt format. Mallen finns här: Bilaga 6 – Helt editerbara affischer. Om vi istället vill skapa egna affischer eller flyers från grunden är det viktigt att vi utgår från våra grafiska riktlinjer. Längre ned i detta avsnitt finns vår logga för nedladdning. Behöver du hjälp att producera materialet? Kontakta din kontaktperson bland föreningsutvecklarna.

Informationsbroschyr

Informationsbroschyren är smidig att använda då vi vill skapa tryckt material med specifikt ändamål. Broschyrens innehåll är helt editerbart, bara layout och omslag är förtryckt. Detta med anledning av att vi ska kunna använda broschyren i alla sammanhang, exempelvis vid rekrytering, informationstillfällen och för specifika verksamheter. Broschyren finns i tre olika färger. Tips när vi redigerar brochyrerna:

  • För att kunna redigera broschyrens innehåll behövs Acrobat Reader. Hämta det gratis här: http://get.adobe.com/se/reader/
  • Först när den nerladdade filen öppnas kommer vi se att det går att redigera.
  • Den ifyllda texten i de editerbara rutorna fungerar som instruktion för innehållet som ska placeras där. Då rubriken inte går att ändra till fetstil rekommenderas det att skriva rubriken med versaler, stora bokstäver.
  • Ska vi vid samma tillfälle informera om olika saker i olika broschyrer, så skriver vi ut broschyren i flera färger med olika underrubrik på framsidan så broschyrerna skiljer sig åt på ett tydligt sätt.
  • Den information vi fyller i kan sparas.
  • Skriv ut dubbelsidigt i färg i liggande position (landscape orientation).
  • Vanligt skrivarpapper fungerar bra för utskrift, men papper med tjocklek 120 g per m2 är att rekommendera för bästa resultat. Finns att köpa för en billig peng i pappershandeln.
  • Broschyren är tredelad och ska vikas enligt hjälplinjerna.

Bilaga 10 – Informationsbroschyr Blå Bilaga 11 – Informationsbroschyr Gul Bilaga 12 – Informationsbroschyr Rosa

PowerPoint-presentation

När vi vill berätta om Röda Korsets Ungdomsförbund för en större publik kan det vara bra att använda projektor med en presentation som berättar om vilka vi är. Det finns en färdig PowerPoint-presentation som beskriver förbundet på ett övergripande sätt: Bilaga 2 – PowerPoint-presentation på svenska

Word- och Powerpointmallar

Vill vi göra en egen presentation använder vi istället denna mall: Bilaga 7 – PowerPointmall. När vi skriver formella dokument eller bara vill sätta upp information på en anslagstavla kan vi använda denna mall: Bilaga 3 – Wordmall.

Röda Korsets Ungdomsförbunds logotyp

Vår logotyp (logga) är en viktig del av vårt ansikte utåt. Eftersom det röda korset också är en skyddssymbol som används i krig och konflikt fick vi ett speciellt tillstånd när vi tog fram vår logga. Det här innebär att det finns lite regler kring hur vi får använda den, men de är inte särskilt krångliga och allt du behöver veta står på sidan 12 i våra grafiska riktlinjer. Här finns Röda Korsets Ungdomsförbunds logga för nedladdning: För trycksaker (EPS) För tryck (PDF) För webb