– Vi kan inte skicka våra unga till våld och oroligheter. De har blivit en del av svenska samhället och kan bidra på så många sätt. Vad säger det om vår människosyn?, säger Vera Carlbaum-Wrennmark, förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund.
För ca fem år sedan kom en mängd ungdomar till Sverige på flykt från krig och konflikter. Sedan dess har de levt här under tillfälliga regler, lagar och uppehållstillstånd. Trotts att de tvingats leva i osäkerhet om framtiden har de utbildat sig, lärt sig språket och skaffat sig jobb här. Livet i Sverige, med vänner och nya familjer, är för många det enda liv de känner. Nu riskerar de på grund av Corona och den ekonomiska krisen att utvisas tillbaka till farozonerna de flydde ifrån. Det vore humanitärt orimligt och en förlust för Sverige!
– De här ungdomarna har kämpat i osäkerhet och tillslut välkomnats av Sverige, nu är det helt orimligt att vända ryggen om bara för de inte längre är barn i juridisk mening. Om Sverige vill fortsätta vara ett föredöme i mänskliga rättigheter så är det här vi måste börja, att göra rätt för de ungdomar som kom till oss 2015, säger Hanna Thessén, förbundsordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund
Röda Korset, Rädda Barnen, Svenska kyrkan och Sveriges Stadsmissioner skriver tillsammans i Västerbottenskuriren. Vi och våra organisationer möter de här personerna dagligen och ser hur pandemins konsekvenser drabbar dem.