fbpx
12/05/2017

Barnidrott för vem?

Publicerat av: , kommentarer

Barnidrott är till för barnen, det hörs på namnet. Men ofta ställs det stora krav på barn som tränar. Det vill vi förändra! Vi är ödmjuka inför att vara nominerade till det fina Svenska Barnidrottspriset tillsammans med föreningar och personer som alla jobbar för att barnidrotten ska utgå från barns rättigheter.

Närmare 9 av 10 barn och ungdomar i Sverige har någon gång varit med i en idrottsförening. Vi har en fantastisk möjlighet att förverkliga Barnkonventionen genom idrotten. Men då behöver vi lyssna på barnen och låta dem få inflytande över sin idrott och sin träning.

Idrotten är för barnen och inte tvärtom. Ofta ställs det stora krav på barn som tränar. En nioåring kan ha många skyldigheter mot klubben, men inte ens den självklara rätten att spela nästa match. Det här slår ut barn från idrotten för tidigt för att en tröttnar eller för att en inte passar in eller räcker till. Samtidigt kan det vara svårt för en trettonåring att börja en ny idrott. En träningsgrupp kan redan vara så inkörd att nybörjare inte är välkomna. Du har precis kommit in i tonåren men anses redan för gammal.

Barnen är experterna

Det vill vi vara med och förändra. Vi vill ha en barnidrott som är till för barnen. Då behöver barn vara med och forma den. För vem har störst koll på hur det känns att vara barn just nu? Vem är expert på att leva ett liv som rör sig mellan hemmet, skolan och fritiden? Vilka vet bäst vad barn tycker är roligt och vad som gör att du som ung idrottare vill gå till träningen?

Det är beslutat att all barn- och ungdomsidrott i Sverige ska leva upp till Barnkonventionen och Riksidrottsförbundet har tagit fram ”Idrotten vill” som är riktlinjer för hur en idrott på barns villkor ska se ut. Men det är inte många barn som känner till sina rättigheter som ung idrottare. Många vuxna känner inte heller till dem.

Ge barnen inflytande

Vi förstår att det inte är så lätt att hitta sätt att jobba med Barnkonventionen. Konventioner är ofta lättare att använda vid högtidstal än i praktiken. Ett första steg är att alla inom barnidrotten måste bli bättre på att lyssna, göra barn delaktiga och ge barn inflytande över sin idrott och sina träningar. Att vi lyssnar och arbetar tillsammans med barnen.

Barnkonventionen blir lag

Självklart har vuxna huvudansvaret och givet är att en 15-åring kan ta större ansvar att fatta beslut än en 7-åring. Men vi kan alla gemensamt bidra till att främja barns rättigheter och skapa en barnidrott som är till för barnen.

Nästa år förväntas Barnkonventionen bli lag i Sverige , låt oss ta den chansen till att förverkliga barns rättigheter inom idrotten!

Läs mer om Svenska Barnidrottspriset och låt er inspireras av initiativet samt de nominerade!

Läs mer om Ungdomsförbundets satsning ”Är du medspelare? – Barnkonventionen inom idrottsrörelsen”