fbpx
07/04/2017

Det är ok att prata om att inte må bra!

Publicerat av: , kommentarer

Idag är det Världshälsodagen och temat är depression. Superviktigt tycker vi! Visste du att psykisk ohälsa bland barn och unga ökar?

Varje år släpper Folkhälsomyndigheten en rapport om folkhälsan i Sverige och rapporten från förra året visade att allt fler unga, främst 13-15 år, upplever olika typer av psykiska besvär. Framförallt så ökar ångestsjukdomar och depressioner.

Det är ok att prata om att inte må bra
Många av de som hör av sig till vår chattjour, Jourhavande kompis, hör av sig för att prata om oro, ångest, stress eller att de på andra sätt mår dåligt psykiskt. Vi tycker att det behövs fler insatser för att de unga som idag är på väg att bli deprimerade eller som är deprimerade ska få den behandling och de verktyg de behöver för att må bättre.

En viktig del i det är att unga ska ha möjlighet att sätta ord på det de känner, att kunna få förklara för någon att något känns fel och att få bli hörda och bekräftade i det de känner. Barn och unga ska inte behöva sätta ett roligt snapchat-filter över jobbiga känslor, det är jätteviktigt att få känna att det är ok att prata om att en inte mår bra.

I vår chattjour kan vi stötta många genom att finnas tillgängliga varje dag i veckan för att lyssna på de som behöver någon att prata av sig med. Du hittar den på jourhavandekompis.se!