fbpx
20/11/2018

Frukostklubben på Rosengårdsskolan är igång

Frukostklubben på Rosengårdsskolan har denna höst startat upp igen och gjort succé! Vi intervjuade Reine som är verksamhetsledare och Hampus som är frivillig för frukostklubben i Malmö.

Varför valde ni att engagera er i frukostklubben?
Reine: Jag satt redan med i styrelsen och fick förtroendet att var med och jobba med verksamheten. Det lät spännande och praktiskt. Tyckte att det kändes som ett konkret sätt att göra skillnad.
Hampus: Det är via universitetet som jag lärt känna Reine och två andra killar som är aktiva inom Röda Korsets Ungdomsförbund. Så då började jag tänka på det lite fram och tillbaka och nu kände jag att jag ville engagera mig. Så det var via Reine som jag joinade.

Hur känns det att äntligen vara igång?
Reine: Jo men det känns bra. Det är då man får känna att allt jobb med att förbereda var värt. Sen att få se att det är meningsfullt och att en sån liten grej som att förbereda lite mackor och servera kan betyda så mycket. Att barnen uppskatta det.
Hampus: Precis, jo men det är ju kul att och vara med och göra något praktiskt. Det är ju roligt att vara med och träffa folk.

Vad har varit svårt och lätt med uppstart av frukostklubben?
Reine: Det som känts svårt är att få en kontinuitet i kommunikation mellan frivilliga. Alltså både svårt och lätt, det är många som vill engagera sig men det här med kontinuiteten har blivit svårt. Det är mycket som ska klaffa innan något händer. Jag blir lite otålig. Det har varit lite klurigt med kommunikationen med skolan också. Man ska komma överens om saker. Alla grejer ska falla på plats vid rätt tillfälle. Men det kom!

Och hur har de första träffarna varit med frukostklubben?
Reine: Bra och intensiva…
Hampus: Men på ett kul sätt. Första gången var ju jättekul för först stod vi där och bara: det kommer ingen alls och sen så kommer de 25 st! Det var kul!
Reine: Ja, man visste inte vad man skulle förvänta sig och om folk verkligen hade fattat vad vi ville med frukostklubben på skolan. Även om rektorn har fört vidare informationen och lärarna har varit på men att barnen faktiskt vill och tycker det är värt att komma lite tidigare till skolan. Sen för oss att vänja sig vid lokalerna. Hitta rätt system och metod för när vi kommer hit. Det har varit svårt på ett lärorikt sätt.
Hampus: Jag tycker sånt här är så kul, när något händer för första gången. Personligen känner jag mig rätt duktig på att vara anpassningsbar och jag tycker det är kul när man måste improvisera och lösa saker snabbt. Att anpassa sig, det har bara varit roligt!

Vad har ni fått för respons av deltagarna?
Reine: Det har varit mycket positivt. För man ser att det är samma barn som kommer tillbaks och de tar med nya kompisar. Samma bord där det satt fyra förra veckan så sitter det denna vecka fem barn, så de har fått med sig en kompis. På det sättet så blir det ju respons direkt till verksamheten att det uppskattas. Det har varit positivt, vi har varit 20 + varje gång.
Hampus: Vid uppstarten av frukostklubben så var det många barn som frågade: kommer ni vara här varje vecka? Det tolkar jag att barnen tycker om frukostklubben.

Har ni tips till andra lokalföreningar som vill starta upp eller varför de ska starta en frukostklubb?
Reine: Jo men gör det, för det är verkligen så bra, det behövs! Man tänker att det är så självklart att folk får frukost. Det är verkligen värt det. Det är så tillfredsställande för en själv att vara med och något som är så litet kan betyda så mycket. Kör på! Testa er fram, anpassa er efter skolan och barnen som är där. Hör av er till skolorna, det är något som gynnar alla.

Vad är det bästa med frukostklubben:
Hampus: Det är ju att få träffa folk. Både andra vuxna där på skolan som uppskattar det vi gör men barnen framförallt. Det behöver inte vara något speciellt, bara att barnen kommer in och snackar lite eller att de bara ta en macka och springer ut men bara det här att få säga hej.
Reine: Verkligen, man går ju verkligen därifrån med så glädje.
Hampus: Om jag får vara egoistiskt så är det ett väldigt bra sätt att starta sin egen dag på.
Reine: faktiskt, man får perspektiv. För det är ju ändå att man vaknar tidigt och det känns motigt ibland så kommer man dit och bara: yes!
Hampus: Jag pendlar ju från Lund men då blir det ju så att jag kan skippa frukost hemma för jag kan käka på frukostklubben. Men det är skönt att vakna till av det sociala som frukostklubben ger. Barn är fyllda med energi och man får en energikick av det. Det är en bra start!

Något mer ni vill tillägga?
Reine: Ät frukost! Mer frukost åt folket!

Reines 3 bästa tips för att starta en frukostklubb:

  1. Börja från toppen och prata med rektorn- de är de som bestämmer.
  2. Om man får in versionen om frukostklubben- om man lyckas få in den kommer allt annat att lösa sig.
  3. Tag hjälp av verksamhetsutvecklaren och annan personal från RKUF. Finns mycket material att få som redan är klart. Det är många som gjort detta innan och det finns en bra bas och grund att börja från. Man behöver inte börja från noll.

Är du nyfiken på att engagera dig i frukostklubben eller känner att du vill starta upp en? Hör av dig till katarina.johansson.eiben@redcross.se så berättar Katarina mer!