fbpx
18/11/2020

Läxhjälp online – så mycket mer än bara läxor!

Publicerat av: , kommentarer
Under årets har trycket på vår digitala läxhjälp, läxhjälp online, varit enormt. Hittills i år har det kommit in 2207 samtal (förra året kom det in 127 samtal under hela året). En av de som sitter i chatten är Liv, som här får chansen att berätta lite mer om uppdraget.

– Jag kommer ihåg första passet… Jag visste inte vilka frågor jag skulle få när jag satt där, men jag försökte välja och plocka det som jag tyckte att jag kunde. Och så kommer jag på efteråt att oj, vad mycket jag har lärt mig! Det var som en chock. Jag fick möjlighet att förklara på ett helt nytt sätt.”

– Innan tänkte jag att det kunde vara läskigt att sitta där och hjälpa folk med läxor, och tänk om jag inte kan svaren! Men det är ju verkligen inte så, och det är inte så att eleverna förväntar sig att du ska komma där med en lång förklaring och kunna allt. Jag tror alla kan, så länge man själv går i skolan så tror jag inte att uppdraget är för svårt och att man kan hjälpa till väldigt mycket.

Vad är det mest givande med att vara frivillig i läxhjälp Online?

– Det jag tror att jag uppskattar mest med läxhjälpen är nog hur jag själv utvecklas och lär mig. Jag märker ibland när det kommer upp vissa frågor eller funderingar i mitt liv att jag kommer att tänka på något från läxhjälpen och något som eleven sa eller vad den eleven behövde hjälp med.

Vad är det svåraste med att vara läxhjälpare för läxhjälp Online?

– Utmaningen är att motivera och hjälpa eleven samtidigt som man inte bara ska ge dem svaret. Det tror jag blir extra klurigt när man inte har eleven framför sig, att kunna förklara. Som tur är har man gruppen med andra frivilliga att ta hjälp av. Det var en annan sak som jag blev väldigt glatt överraskad av, för när jag pratade med de andra läxhjälparna märkte jag att de funderade på samma saker som jag funderade på. Det var skönt att inte känna sig ensam om det och kunna prata om det. Om det kör ihop sig eller om man inte vet hur man ska handskas med något så finns det alltid ett team bakom en.

Är det något speciellt som du skulle vilja lyfta om läxhjälp online och som du lärt dig och som du kan ta med dig från uppdraget?

– Jag har lärt mig mer om människor och hur vi lever…. Hur vårt samhälle fungerar och jag har lärt mig mycket genom att möta människor som inte kan få läxhjälp hemma av sina föräldrar eller som inte har råd eller har en skola som inte har läxhjälpare. Man möter just de här människorna som jag kanske inte själv möter i min vardag. Jag tror att man lätt glömmer bort att man lever i sin egen värld och sin egen lilla bubbla. Man tror kanske att jag bara ska sitta där och göra läxor, men det är verkligen så mycket mer.

Behovet är som sagt mycket, mycket stort just nu och vi får in fler samtal än vi kan besvara. Vill ni i er förening ställa om till läxhjälp online eller bara veta mer? Anmäl ditt intresse här eller kontakta oss på rkuf@redcross.se