Handlingarna till Riksårsmötet:
Beslutsunderlag för helgens förhandlingar.
Ett fel har korrigerats i Policyhögen sen det första utskicket. Klicka på länken nedan för att läsa handlingarna.
Handlingar till Röda Korsets Ungdomsförbunds Riksårsmöte 2013
Här kommer all information du kan tänka dig inför den viktiga helgen 7-9 juni i Umeå. Håll ut, när du har läst detta kan du det mesta om det praktiska inför mötet! Om du har frågor, tveka inte att maila oss på: riksarsmote@rkuf.se.
Riksårsmötet (RÅM) närmar sig och det är dags att anmäla sig. RÅM är tillfället då du som medlem får vara med och bestämma vad vi ska göra och tycka i Ungdomsförbundet. Därför är det väldigt viktigt att du är medlem och har betalat din medlemsavgift (som ombud måste du vara medlem för att ha rösträtt på mötet). Här kan du betala din medlemsavgift om du inte redan gjort det.
Motionsstopp för stadgar | 7 februari, kl 12.00 | till styrelsen@rkuf.se |
Nomineringsstopp | 1 mars | till valberedningen@rkuf.se |
Motionsstopp allmänt | 12 april, kl 12.00 | till styrelsen@rkuf.se |
Sista anmälningsdag | 12 april | Anmälan |
Riksårsmötet 2013 | 7-9 juni | i Umeå |
Det här infoutskicket innehåller information om:
Att göra innan RÅM
Anmälan och olika sätt att delta
Handlingarna
Boendet
Konferensstället, tillgänglighet och hjälpmedel
Kollektivtrafik i Umeå
Viktigt nummer under RÅM
Resor till och från RÅM
Hur du kan följa vad som händer innan, under och efter RÅM
Att göra innan RÅM
För att hela lokalföreningen ska få vara med och tycka kan det vara bra att ha en RÅM-workshop. Här kan ni tillsammans bestämma vad ombuden ska säga och tycka om de motioner och propositioner som kommer i handlingarna den 7 maj.
Anmälan och avanmälan
Det är redan nu hög tid att anmäla sig till årets RÅM. Senast den 15 april vill vi ha din anmälan.
Om du avbokar din plats till RÅM efter sista anmälningsdatum utan att ha en ersättare faktureras din lokalförening för anmälningsavgiften (1000 kr). Efter sista anmälningsdatum kan du inte heller ändra informationen i din anmälan. För att vi ska kunna beställa lagom mycket mat till alla deltagare är det viktigt att du i anmälan anger vilka måltider du kommer att vara med på under årsmötet.
Komma redan på torsdagen
För dig som kommer redan på torsdagen gäller det att du själv lägger ut för maten och sedan redovisar detta till din lokalförening. Din lokalförening får själv bekosta boendet tor-fre (föreningen faktureras i efterhand). Om du kommer på torsdagen anger du det i anmälningsformuläret så bokar vi in en extra natt på hotellet. Boende torsdag – fredag kostar 300 kronor per person.
Olika sätt att delta
Det finns tre olika sätt att delta på Riksårsmötet; som ombud, ersättare till ombuden eller som mötesfunktionär.
Ombuden är de som representerar föreningen och har rösträtt på Riksårsmötet och dessa väljs av respektive förening. Föreningen väljer också ersättare till ombuden, ifall dessa av någon anledning inte kan delta på mötet. Ombudens deltagande betalas centralt av Ungdomsförbundet.
Till RÅM behövs också funktionärer. Om du vill vara med och göra årets demokratiska händelse ännu lite bättre går du in här.
Handlingarna
Alla propositioner, motioner och allt annat du behöver för att ta ställning under RÅM får du i handlingarna.
Den 7 maj går handlingarna ut till alla ombud via mail (och post till alla som valt att få dem på detta sätt). Handlingarna kommer med pdf i mailen så om du känner att du inte behöver en utskriven version anmäler du inte att du vill ha en sådan i anmälan.
Boendet
Boendet sker på ett av Umeås två vandrarhem, STF Vandrarhem Umeå eller KFUMs Vandrarhem-YMCA Hostel. Vilket som just du kommer att bo på kommer du att få bekräftat när du bokat ditt deltagande. Båda vandrarhemmen ligger på bekvämt promenadavstånd till shopping, buss- och tågstation. Om du bor i Umeå kommer du inte bo på vandrarhemmet. Det här beror på att vi alltid måste försöka göra årsmötet så kostnadseffektivt som möjligt och kunna göra andra viktiga saker för pengarna.
Tillgänglighet på boendet
Vi strävar efter att Riksårsmötet ska vara tillgängligt för alla. STF Vandrarhem har handikappanpassad wc och dusch samt ramp in. Dock ej hiss till övervåningen. YMCA-vandrarhem är delvis handikappanpassat. Hiss och WC finns men tyvärr ingen dusch. Ange i anmälan vilken typ av tillgänglighet du har behov av så ordnar vi det.
Konferensstället
I år kommer vi att vara på Midgårdsskolan som ligger i det gamla Regementet och Umestans Företagspark. Hit kommer du med en kort promenad från Umeå city eller med buss linje 3.
Tillgänglighet på konferensstället
Midgårdsskolan har inga begränsningar utan är tillgänglig, hiss finns mellan planen, hörslinga finns i aulan samt handikappanpassad WC.
Kollektivtrafik
Åker du fjärrtåg till Umeå landar du mitt i stan och mitt emellan Midgårdsskolan och boendet. Allt ligger inom promenadavstånd i Umeå. Vill man åka kollektivtrafik finns Ultra-bussarna som tar dig lätt mellan våra olika platser.
Ultra sköter lokaltrafiken (de sköter även flygbussarna i Umeå för de som flyger). Lösa biljetter kostar 25 kr för vuxen och 19 kr för ungdom (upp till 25 år). De tar inte emot kontanter på bussarna, men man kan köpa biljett med visa/mastercard eller sms.
OBS! För att kunna köpa via sms måste köpa biljetten via en app som heter Ultra Vill Mer som går att köpa via App store eller Android market. Det går även att köpa kort med minimum 6 resor. All info finns på http://tabussen.nu/sv/ultra/. Både boende och konferenslokalen ligger centralt belägna så ni kommer inte att behöva åka speciellt mycket kollektivtrafik under helgen.
Viktigt nummer
Det viktigaste numret under RÅM att ha koll på (tips: lägg in i telefonboken redan nu) är RÅM-jourtelefonen som nås på 070 – 531 71 60. Det går att ringa till telefonen redan nu om du har en fråga som behöver tas på telefon. Om ingen svarar kan du lägga ett SMS så ringer vi upp. Du kan också maila till riksarsmote@rkuf.se.
Resor och resekostnader
För våra resor i Ungdomsförbundet finns reseriktlinjerna. Där står det bland annat om hur vi ska göra för att spara på miljön och pengarna när vi reser.
RÅM kommer att börja klockan 11.00 på fredagen den 7 juni och slutar på söndagen den 9 juni vid 14.00 efter lunch.
Om Ungdomsförbundet ska bekosta din resa ska den bokas senast fyra veckor innan avresedatum. Resor görs med tåg i andra klass. Lokalföreningarna betalar upp till 500 kr i resekostnad för varje ombud som åker. Efter Riksårsmötet kan din förening söka ersättning för resekostnad som överstiger 500 kr. Detta innebär att om en förening har betalt en biljett för en person som kostar 750 kr så kan föreningen efter Riksårsmötet skicka in en reseutjämningsblankett med biljetten och då få tillbaka 250 kr.
Om ett ombud är under 18 år så får den personen hela resekostnaden betald. Särskilt undantag för att få hela resan betald för ombud över 18 år kan göras för en lokalförening med mycket ansträngd ekonomi, om resekostnaden utgör ett hinder för att delta på Riksårsmötet. Om det här verkar krångligt, oroa dig inte utan skriv din fråga till rikarsmote@rkuf.se.
Känner du att du behöver flyg från t ex södra Sverige så ange skäl under övrigt. TravelArt fakturerar resekostnaden till lokalföreningen som efter RÅM kan söka reseersättning för ombud. Bidrag kan sökas för alla resor överstigande 500 kr.
Övriga frågor
För alla övriga frågor skicka ett mail till riksarsmote@rkuf.se eller ring
070 – 531 71 60
Följa vad som händer innan, under och efter RÅM
Information om Riksårsmötet kommer att ligga på hemsidan och skickas ut per mail men det finns också många sätt att delta mer interaktivt.
Facebookgruppen Riksårsmötet 2013 ger en möjlighet att dela material, tankar och diskutera med andra det som händer kring årsmötet. Får du inte tillgång till gruppen kan du maila till kommunikation@rkuf.se. Så hjälper vår kommunikatörer dig.
Vår egen RÅM-bloggare kommer att uppdatera vad som händer innan, under och efter årsmötet på Riksårsmötesbloggen 2013.
På Twitter och Instagram är det hashtagen #rkuf13 som gäller.
Kartor
Karta över Midgårdsskolan
Karta över platser att hålla koll på i Umeå