fbpx
07/12/2010

Barn är inte till salu

Publicerat av: , kommentarer

Den 13:e december kommer programledarna Nour El-Refai, Jason Diakité och Martina Thun att låsas in i ett glashus på Gustav Adolfs torg i Malmö. Först på eftermiddagen den 19:e december öppnas dörren. I mellantiden ska de tre samla in pengar och sända direkt dygnet runt i 144 timmar, både i Sveriges Radio och SVT.

Temat för Musikhjälpen 2010 är ”Barn är inte till salu” och de insamlade pengarna går till kampen mot barnprostitution, barnsoldater och barnarbete.

Alla kan bidra till insamlingen genom att önska en låt via sms eller på Musikhjälpens hemsida. Det går också att buda på saker som auktioneras ut under veckan, lämna en slant i insamlingsbössor runt om i Malmö och andra städer, via Radiohjälpens insamlingskonto eller direkt in till glashuset på Gustav Adolfs torg.

Dygnet runt kommer det att sitta representanter från ,Ungdomsförbundet, Röda Korset och andra hjälporganisationer för att ta emot de pengar som skänks direkt till buren.  Dessutom kommer Första Hjälpen-grupper från Röda Korset att finnas på plats vid glasburen som en resurs under hela veckan.

– Det var fantastiskt kul att vara med 2008 och det ska bli minst lika kul i år, säger Hala Mohammed, ordförande för RKUF i Malmö. Musikhjälpen har ju vuxit ordentligt, både insamlingsmässigt och i unga människors medvetande. Som jag ser det är musik och medmänsklighet en oslagbar kombination. Kan man dessutom göra underhållning av det på ett opretentiöst sätt som funkar – ja, då har vi en klar vinnare.

Musikhjälpens grundtanke är ”mer gata än gala”. Programledarna kommer att få besök i glashuset av en lång rad av artister och gäster som uppträder och bidrar till insamlingen på olika sätt. Förra året auktionerades till exempel en av Miss Lis klänningar, Håkan Hellströms gitarr och en signerad Abba-box ut.

– Handel med barn är ett universellt problem som även berör oss i Sverige. Jag älskar Musikhjälpen-formatet, balansgången mellan nytta och nöje där vi programledare ska kommunicera årets tema och samtidigt underhålla, säger Jason Diakité som har gedigen erfarenhet av Musikhjälpen. 2008 gjorde han en reportageresa till Kongo och förra året var han programledare i glashuset på Avenyn.

Musikhjälpen arrangeras för tredje året i rad och har tidigare sänts från Malmö och Göteborg. 2008 samlades mer än 3 miljoner kronor in till förmån för människor på flykt och förra året skänktes drygt 5,7 miljoner kronor till bekämpningen av malaria. Då var det framför allt unga som gav bidrag.
 
Musikhjälpen sänds dygnet runt i P3, Din Gata 100,6 och i SVT Play på www.musikhjälpen.se. Det sänds även i SVT2 från midnatt till ca kl 17 på vardagar och i P4 varje natt från midnatt till kl 06.00.