fbpx
16/04/2010

Besök i Nordkorea bekräftar behoven av hjälp

Publicerat av: , kommentarer

Situationen i Nordkorea är värre än på länge. Svenska Röda besökte i början av april det slutna landet och vittnar om stora hjälpbehov. Här kan du se en kort film från besöket i landet.

Enligt FN är 30 % av nordkoreanerna undernärda och behovet av mat, mediciner och vatten är enormt. Åsa Molde, vice ordförande i Svenska Röda Korset, har just kommit tillbaka från en resa i landet. Hon kan bekräfta att behoven av hjälp är stora. Åsa Molde reste tillsammans med kollegorna Lena B Hansson och Annelie Bergdahl från svenska Röda Korset. De besökte framför allt södra Pyonganprovinsen. De kunde konstatera att människor är magra och att det var mycket kallt överallt.

– Hälsotillståndet är inte bra ute i de små byarna, konstaterar Åsa Molde. Den här långa vintern, när det varit så fruktansvärt kallt, det vet vi att det är inte bra för hälsan. Om man då dessutom inte har ordentligt med mat och värme, ont om mediciner och dålig tillgång på rent vatten, då ökar sjukdomarna och det är mycket möjligt att människor svälter ihjäl.

Svenska Röda korset är en av få utländska organisationer som ger humanitär hjälp till Nordkorea.

Se filmen om besöket som sändes i Rapport.