fbpx
22/04/2010

Den goda viljan finns kvar

Publicerat av: , kommentarer

ledarplats skriver Maria Eriksson, reporter på SvD, om hur den timme hon spenderar med att fika med en äldre person som frivillig för Röda Korset är höjdpunkten på veckan. Hon frågar: ”Varför skämmas? Alla andra som gör liknande insatser och mer därtill är värda all heder, särskilt en dag som denna”.

Dagen hon tänker på är så klart att rättegången mot Röda Korsets före detta kommunikationschef inleddes igår. Han är misstänkt för att ha förskingrat flertalet miljoner från Cancerfonden och Röda Korset under sin tid som anställd.

Just nu har vår fantastiska organisation en lång väg och hårt arbete för att vinna tillbaka allmänhetens förtroende. Men det viktigaste är att de människor vi möter i verksamhet varje dag har inte valt bort Röda Korset, trots skriverierna i media. De har inte stängt dörren när vår frivilliga knackar på eller slutat att komma på svenskträningen,

Det är de vi jobbar för och med som är allra viktigast för vårt uppdrag – att lindra och förhindra mänskligt lidande. Alla våra frivilliga inom vår rörelse gör en enorm insats och den ska uppmärksammas precis som Maria Eriksson skriver. Det är nu den goda viljan blir viktigare än någonsin.

Alla de som, i Röda Korset eller andra organisationer, arbetar frivilligt visar också – insamlingsbössorna till trots – att pengar inte är allt.

Små och stora donationer gör mycket nytta både i Sverige och i andra länder. Det är glädjande att fler skänker mer pengar och att välgörenhet inte längre ses som något fult.

Vi behöver förmögna filantroper som finansierar cancerforskning, professurer och vattenreningstabletter. Och vi behöver mindre förmögna filantroper som gör detsamma.

Men medmänsklighet eller solidaritet är svårt att finansiera med såväl donationer som skatter. Den sanning som af Donner lär få tillfälle att begrunda är förstås att allt inte kan köpas för pengar.

Läsarnas kommentarer:

Visar 1 till 3 av 7

3 5 10 25 50 75 100 125 150 200

SA FAR MAN INTE SAGA TILL SAPO?

Ratt, skratta lite mera vill du. SAPO ar dodens precis som FRA och de vet om det. Vad de gjorde ar sa obegripligt fanatiskt att innan vi ar avklarade med dem pa KGB har vi flyttat kontoret till FARC for Stockholms utplanings skull.

null , 2010-04-22 08:47

Med Westerberg, inga pengar

Aldrig i livet att jag ens skulle överväga att ge pengar till en organisation där Westerberg leder. Eller ens en organisation han är medlem i för den delen.

erik , 2010-04-22 08:46

Man far inte ge SAPO/FRA ratt?

Kara dig det ar sa vi mordar IDIOTERNA. De kan fa bestamma hur vi skall SKJUTAS/TORTERAS som barn tills vi nar vuxen alder pa FRA. Och sedan kommer MOSCOW efter Stockholm. STRESS kanske under TIDS BEGRANSNING. Det ar sa det fungerar under kriget. FIENDER vaxer upp precis som TIGERN/LEJONET eller VARGEN och nu ar de vuxna och DODLIGA. Lita pa mig varje Svenskt REGEMENT som gar i krig har mina VITTS ORD ifran VARNPLIKTEN att tacka for allt detta. Ga till HELVETET FRA och eran ARME fortjanar.

null , 2010-04-22 08:44

Kommentera den här artikeln

Visar 1 till 3 av 7

Skriv en kommentar

Respekten för andra debattörer och de personer vi skriver om är en huvudregel på SvD.se. Det är inte heller tillåtet att skriva mer än 500 tecken. De flesta artiklar är öppna för kommentarer i tre dygn. Läs reglerna i sin helhet

Mer på SvD.se

För att få bättre och säkrare upplevelse av webben rekommenderar vi att du laddar hem en nyare version av Internet Explorer alternativt någon av webbläsarna Firefox, Safari, Opera eller Google Chrome.

Om du sitter vid en jobbdator bör du kontakta din IT-ansvarige.

// <![CDATA[
// Annons: opinion_ledarsidan insider1
if (typeof(segQS) == 'undefined') var segQS = '';
if (window.adgroupid == undefined) window.adgroupid = Math.round(Math.random() * 100000);
if (window["adapt_checkResponse"]) adapt_checkResponse();
if (typeof(adptpecresp) == 'undefined') var adptpecresp = '';
if (typeof(adptkwresp) == 'undefined') var adptkwresp = '';
if(adptpecresp) adptpecresp+="+";
if(adptkwresp) adptkwresp+="+";
if (typeof(segQS) == 'undefined') var segQS = ''; document.write('’);
// ]]>
// <![CDATA[
// Annons: opinion_ledarsidan insider2
if (typeof(segQS) == 'undefined') var segQS = '';
if (window.adgroupid == undefined) window.adgroupid = Math.round(Math.random() * 100000);
document.write('’);
// ]]>

Maratonbloggen

Semesterdags. Aktiv eller slapp semester för maralöparen?

SvD-dygnet i bilder

Idag Igår 20/4 19/4 18/4 17/4 16/4 15/4 14/4 13/4 12/4 11/4 10/4 9/4 8/4 7/4 6/4 5/4 4/4 3/4 2/4 1/4 31/3 30/3 29/3 28/3 27/3 26/3 25/3 24/3 23/3

Se fler bilder