fbpx
07/09/2016

Den här gången var det inte viktigast vem som vann. Utan att GÖRA Barnkonventionen.

Publicerat av: , kommentarer

Vad betyder egentligen Barnkonventionens artikel 2 om allas lika värde för dig? Fotbollslaget Kållered SK F02 tolkade den på sitt sätt och förverkligade den genom att bli cuparrangörer i lördags!

Sammanlagt befann sig 63 spelare mellan 8 och 27 år från Borås, Växjö och Göteborg på Valhalla IP när cupen drog i gång på lördagsmorgonen. Kållereds SK:s F02-lag välkomnade dem och spelarna fördelades sedan i sex lag där Kålleredstjejerna gjorde ett kanonjobb under hela dagen med att ta coacha sina spelare och vara förebilder som medspelare. Fotbollsplanen vimlade av spelare som kom från olika bakgrunder och med olika nivåer av fotbollskunskaper i bagaget.

Den här gången var det inte viktigast vem som vann

Under dagen spelade alla lag tre matcher vardera, men till skillnad från andra turneringar var det den här gången inte viktigast vem som vann. Även om varje mål firades med jubel och kramar så var det viktigaste den här dagen att hitta nya vänner och upptäcka idrottens kraft när det kommer till att skapa gemenskap.

Förebilderna skrev autografer och svarade på frågor

Efter cupen bjöds det på lunch och därefter kollade alla på matchen i damallsvenskan mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Mallbacken. Dagen avslutades på bästa sätt när Kopparbergs/Göteborg FC:s silvermedaljörer från OS Pauline Hammarlund och Elin Rubensson minglade med alla spelarna, skrev autografer, var med på selfies och svarade oändligt många frågor.

Utbildning i barnkonventionen gav resultat

Allt började egentligen i våras när Röda Korsets Ungdomsförbund med satsningen ”Är du med-spelare?” träffade laget för att utbilda i barnkonventionen. De unga spelarna fick diskutera hur de kan förverkliga den genom idrotten. De utgick från artikel 2 om allas lika värde och att fotbollen ska vara öppen för alla oavsett kön, ålder, etnicitet eller funktionsvariation. Spelarna lyfte då att det borde vara lättare att börja spela fotboll i deras ålder, att damfotbollen ska lyftas mer på elitnivå och att fotbollens språk är globalt så där kan alla mötas oavsett språkkunskaper. Idén till en cup vid namn World Cup formades. Med hjälp av organisationen Futebol da forca och Kopparbergs/Göteborg FC genomfördes cupen i lördags .

Kållereds SK F02 visade verkligen på hur Barnkonventionen kan praktiseras och förverkligas inom idrotten!