fbpx
29/11/2011

Det hände stora saker i Genève

Publicerat av: , kommentarer

Den stora rödakors- och rödahalvmånekonferensen i Genève är nu avslutad. Med på konferensen fanns vår ordförande Martina Anlér som skickat glimtar till alla medlemmar och andra nyfikna ute i landet. När vi säger att det hänt stora saker i lilla landet Schweiz så menar vi stora, 187 nationella rödakors- och röda halvmåneföreningar tillsammans med 197 stater och rödakors- och rödahalvmånefederationen har varit med och diskuterat.

Från Sveriges sida har vi framförallt drivit gender- och migrationsfrågor. Kolla in här nedan om några av de saker som händer under konferensen:

Vad hände med våra insamlade hand(tass) avtryck?

Vår ordförande Martina Anlér träffade Knut Sverre, ordförande för Røde Kors Ungdom, om vad som hände med alla röda handavtryck vi samlade in för att ställa upp mot användandet av barnsoldater. Känn stolthet alla som samlade in!

Läs även Martinas inlägg på Humanitetsbloggen.

Krigets lagar måste stärkas för bättre skydd av krigens offer

Sjukvårdspersonal som attackeras trots ett lagstadgat skydd i krig. Livsviktig katastrofhjälp som försenas i tullen. Papperslösa migranter som dör av sjukdom i väntan på vård. Det här är några av de konsekvenser som följer av för dåligt skydd av krigens offer. Frågan debatteras nu under konferensen, men redan hemma i Röda Korsets Ungdomsförbund i Sverige kan man se att det görs många konkreta saker i frågan. Exempelvis är vi ju med och gör namninsamling för vård till papperslösa och ser till att migranter ska få en meningsfull och trygg vardag här i sitt nya land. Läs mer här.

Läs också vår ordförandes text om vad som gör just Röda Korset så unikt i den här frågan och varför det är livsviktigt att arbeta med jämställdhetsfrågor när det kommer till krig och naturkatastrofer genom att klicka här.

Vår ordförande Martina Anlér blir intervjuad

…om hur det egentligen hänger ihop att vi påverkar globalt genom att verka lokalt.

Generalförsamling säger gemensamt nej till kärnvapen

Innan rödakors- och rödahalvmånekonferensen drog igång hölls ett annat rödakors- och rödahalvmånemöte.

”1945 föll två atombomber över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. 210 000 människor dog omedelbart. De humanitära konsekvenserna av kärnvapen är enorma. Idag finns det fem officiella stater med kärnvapen, men också fler som skaffat sig dem. I världen uppskattas det finnas över 22 000 kärnvapen.

Sedan 1945 har Röda Korset diskuterat frågan om ett förbud mot kärnvapen och idag kunde äntligen en resolution läggas fram och antas. För första gången har rörelsen en gemensam hållning i frågan om kärnvapen. Redan på den internationella konferensen 1948 uppmanade Svenska Röda Korsets dåvarande ordförande Folke Bernadotte staterna att inte använda kärnvapen.”

Martina Anlér Humanitetsbloggen