Det blev rena rama söndagsrusningen när Röda Korsets Ungdomsförbund i Umeå arrangerade en klädbytardag i går.
Med biljetter i näven högg hugade spekulanter in på tröjor, jackor, blusar, skor, mössor och hundratals andra klädesplagg som folk lämnat in under dagen.
Principen var enkel: Ett inlämnat plagg fick bytas mot ett annat. Biljetterna hade olika färger och visade vilken typ av plagg som kunden hade rätt att byta till sig.
– Högst fem kläder i första rundan, förmanade Agnes Björn i arrangörsstaben.
Det blev trångt värre i den lilla källarlokalen på Rådhusesplanaden, men klädbytardagen gick städat till.
Alternativa möjligheter
– Det känns jätteroligt att vi fick in så mycket kläder, säger Agnes Björk som utifrån reaktioner från hennes närmaste omgivning anade att intresset för en klädbytardag skulle vara åtminstone hyfsat stort.
Hon pluggar internationell kris- och konflikthantering vid Umeå universitet och är en av sex medlemmar i en underavdelning till Röda Korsets ungdomsförbund i Umeå med ett särskilt intresse för hållbar utveckling.
Klädbytardagen var tänkt som en alternativ möjlighet att uppdatera sin garderob, ett alternativt sätt att vara modemedveten.
– Tanken på det här arrangemanget föddes under hösten. Förberedelserna har pågått i ett halvt år, berättar Agnes.
Ett ambitiöst program
Då ska man veta att klädbytardelen bara var en del av ett ambitiöst program som bestod av kafé, musikunderhållning och framförallt tänkvärda utställningar om en internationell klädindustri som förmodligen lämnar en del att önska i fråga om textilarbetarnas arbetsvillkor och arbetsmiljö.
– Under det halvår som planeringen har pågått har vi lärt oss en hel del om industrin, säger Agnes Björk.
Hon hoppas att arrangemanget får besökarna att fundera över sådana saker som konsumtionsmönster och annat.