fbpx
15/09/2014

För medmänsklighet – mot rasism!

Publicerat av: , kommentarer

I valet har krafter som vill begränsa flyktingmottagandet och som gör skillnad på människor flyttat fram sina positioner. ”Det är nu dags att kraftfullt stå upp för mänskliga rättigheter, mot rasism och för allas lika värde” säger Hala Mohammed, ordförande i Röda Korsets Ungdomsförbund.

Över 50 miljoner människor befinner sig på flykt enligt statistik från FN:s flyktingorgan UNHCR. Det är den högsta siffran sedan UNHCR började samla in statistik 1989. De flesta är på flykt i sitt eget land men många söker sig även till Europa och Sverige – en livsfarlig färd där många riskerar livet i undermåliga båtar på Medelhavet. Nästan 55 000 personer sökte förra året asyl i Sverige men knappt hälften fick sin asyl beviljad.

– Vi kan inte diskutera flyktingmottagande ställt mot välfärd eller fråga oss om vi har råd att ta emot människor som flyr från krig och konflikter. Det är dags att tydligt ta ställning för att asyl är en mänsklig rättighet, säger Röda Korsets Ungdomsförbunds ordförande Hala Mohammed.

Vi i Röda Korsets Ungdomsförbund är övertygade om att ungdomar har en nyckelroll för ett mer humant samhälle där allas mänskliga rättigheter värnas. Ett sätt där vi i Röda Korsets Ungdomsförbund konkret gör skillnad är genom rollspelet På Flykt. Under 2013 fick 3000 skolelever genom rollspelet själva uppleva hur det kan vara att bli tvungen att fly från sitt land och under hösten utbildar Röda Korsets Ungdomsförbund ett 20-tal nya spelledare. Det innebär att fler skolungdomar kan få erfarenhet av hur det är att tvingas lämna sitt hemland.

– Miljontals människor flyr för sina liv från krig och konflikter, och hälften av dem som är på flykt är under 18 år. I en sådan situation måste asylrätten värnas. Det är skrämmande att krafter som vill begränsa den rätten gått framåt i valet – vi behöver fortsätta agera och ta ställning mot rasism och för medmänsklighet, säger Hala Mohammed.

Kontakt:

Hala Mohammed, ordförande Röda Korsets Ungdomsförbund, 08-452 49 45, hala.mohammed@redcross.se

Vill du bli spelledare för På Flykt?
Den 20 september arrangeras en spelledarutbildning. Här hittar du mer information om den. Fler utbildningar kommer att genomföras senare i år.