fbpx
21/04/2010

Idag inleds rättegången mot Johan af Donner

Publicerat av: , kommentarer

Idag påbörjas rättegången mot fd kommunikationschefen Johan af Donner och två medåtalade. Johan af Donner åtalas för bland annat grovt bedrägeri mot Röda Korset och Cancerfonden och i polisförhören har han erkänt merparten av de brott han anklagas för.

Chefåklagaren anser att brotten är grova eftersom Johan af Donner har missbrukat en ledande befattning i en organisation där förtroendet hos allmänheten är av stor betydelse. Förutom ett stort skadestånd riskerar af Donner ett långt fängelsestraff. De två medåtalade åtalas bland annt för grov bestickning och riskerar också fängelsestraff.

Röda Korset begär 5,2 miljoner kronor i skadestånd vilket motsvarar beloppen som misstänks vara förskingrade genom falska fakturor.

– Jag är stolt att vi upptäckte oegentligheterna och polisanmälde, vilket nu har lett till en rättegång. Förhandlingarna inleds och de åtalade ska ställas till svars. Förhoppningsvis kan vi snart lägga detta bakom oss, säger Christer Zettergren generalsekreterare i Röda Korset.

Rättegången är planerad för fem dagar i Stockholms tingsrätt och avslutas torsdagen den 29 april. I slutet av rättegången meddelas datum och klockslag när dom kommer att meddelas.

Läs mer om vad som har hänt på redcross.se