fbpx
Sonja Román och Natalie Järvesjö
12/06/2013

Sonja och Natalie engagerade sig i skolan

Publicerat av: , kommentarer

Gymnasieeleverna Sonja Román och Natalie Järvesjö fick testa på kortversionen av vårt rollspel På flykt under Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg förra året och fick en idé.

– Vi genomgick en nerkortad, men fortfarande lärorik version av På flykt och visste med en gång att detta måste vi bara göra på vår skola.
Tankarna fick bygga till sig en tid och i april i år var det dags att göra verklighet av dem. När idén väl var född gick det undan och redan i slutet av april höll de i spelet med hjälp av våra utbildade spelledare från Ungdomsförbundet.

Efter att ha hållit i rollspelet är intrycken många. Det var kul att hålla på den egna skolan och se alla insikter som deltagarna tog med sig av upplevelsen, men det var också lite skrämmande att se vilken okunskap som många gånger finns i migrationsfrågor.
Sonja och Natalie fick också upp intresset för Ungdomsförbundets övriga arbete

– Vi fick nu en chans att få vara med och se hur de jobbar, och hur saker och ting går till. På flykt var även vårt första samarbete med Ungdomsförbundet och sedan dess har vi knutit bra kontakter med massa fina människor. Vi har engagerat oss i andra projekt inom organisationen, bland annat i Frukostklubben.
Ett litet slutord också till alla som funderar på att göra ett liknande projekt på sin skola

– Detta gjorde vi vid sidan av skolan, men nu i efterhand skulle vi såklart tipsa andra att göra det som en del av sitt projektarbete. Vi har haft tankarna på spelet ända sedan november, men själva planeringen och förberedelserna började vi inte med förrän i april. Totalt tog det alltså inte upp mycket tid, och gick utmärkt att göra vid sidan om skolarbetet.

Läs mer om hur du engagerar dig i Röda Korsets frågor på skoltid .

Sonja Román och Natalie Järvesjö