fbpx
09/06/2016

Ungas röster i fokus när ”Är du med-spelare?” träffade unga fotbollsspelare i Kållered SK

Publicerat av: , kommentarer

Ställ frågan ”vad vill ni förändra och hur?” till unga fotbollsspelare och du får inte bara en utan flera idéer och initiativ på hur samhället kan bli bättre och medmänskligare.

Vilka idéer har då 12-14åriga fotbollsspelare? Jo, t ex en målgest för att uppmärksamma en rökfri miljö för barn. En cup för att genom fotboll skapa möten med nyanlända. Synliggöra fler kvinnliga förebilder genom foton i klubbhuset. Eller att i samband med ”tack för en god match” uppmärksamma att fotbollen ska vara öppen för alla oavsett funktionsvariation.

Dessa fantastiska initiativ har utvecklats under våren när Röda Korsets Ungdomsförbunds satsning ”Är du med-spelare? Socialt Entreprenörskap inom idrottsrörelsen” har samarbetat med idrottsföreningen Kållered SK. Under februari-maj har vi träffat 88 spelare fördelade på fyra lag. Ungdomar och ledare har utbildats i svensk idrotts ställningstagande om att all barnidrott ska utgå från Barnkonventionen. Därefter har de tillsammans arbetat fram och planerat sitt lags medspelare-idé.

”Om vi inte tar vara på barnens röster så vet vi inte vad de tänker och känner.”

Detta är ord från UNESCO-konferensen ”Fotbollen som social arena” i Malmö den 26 maj. I metoden ”Är du med-spelare?” är ungas röster och samhällspåverkan i fokus. En delaktighet och ett inflytande som är precis vad barn och unga har rätt till enligt Barnkonventionen och artikel 12.

Här kan ni läsa mer om Kållered SKs medspelare-idéer.