fbpx
24/10/2011

Ungdomsförbundare på libanonresa

Publicerat av: , kommentarer

Thorgny Arwidson sitter i styrelsen för lokalföreningen Stockholm Sydöst men var nyligen iväg på en ögonöppnande libanonresa genom LSU. Det var inte mer än rätt att han får berätta lite om sitt äventyr här så att vi andra också kan ta del av de nya intrycken.

Vad har du gjort i Libanon Thorgny?
Förra veckan åkte jag och Linnea Johansson, från Röda Korsets Ungdomsförbund i Göteborg tillsammans med en representant från Rädda Barnens Ungdomsförbund och en representant från Sveriges Unga Muslimer, till Libanon för att delta i en internationell workshop om ungdomspolitik och ungdomsinflytande. Workshopen och mötet handlade främst om de ungdomspolicys som olika länder har antagit för att förvärkliga ungas inflytande. Veckan handlade också mycket om vad unga aktiva gör på lokal nivå i olika länder och hur olika organisationer arbetar med olika problem.

Under veckan gjorde vi också ett studiebesök i ett palestinskt flyktingläger i Västra Libanon. Inne i flyktinglägret fick vi en guidad rundvandring en person från Palestinska Ambassaden i Libanon samt ett möte med representanter från UNRWA och PLO (Palestinian Liberation Organization).

Vi besökte också ett sjukhus inne i lägret som drivs av Palestinska Röda Halvmånen, för mig som rödakorsare var det fantastiskt att se hur pengar som stoppas i bössan hemma i Sverige faktiskt kommer till livsviktig användning i ett Palestinskt Flyktingläger i Västra Libanon.

Varför åkte du till Libanon?
Jo, Röda Korsets Ungdomsförbund är medlemmar i paraplyorganisationen LSU- Sveriges Ungdomsorganisationer som har mängder internationella samarbeten med Paraplyorganisationer runt om i världen. Dessa typer av utbytet mellan länder görs ganska ofta i olika typer av workshops och konferenser. Jag fick möjlighet att åka på grund av att jag är medlem i Röda Korsets Ungdomsförbund.

Vad tar du med dig efter workshopen?
Jag tar med mig massor tillbaka till Sverige! Framförallt tar jag med mig en nytänd aktivistgnista hem till min lokalförening. Jag har lärt mig massor om ungdomspolitik i världen. Jag har lärt känna aktivister från olika länder. Jag har fått en djupare insikt i Palestina och Israelkonflikten. Jag har fått bättre insikt i vad som är en bra ledare. Och jag har framför allt fått med mig kunskap och verktyg för hur man startar en folkrörelse!!

Vad tycker du om externa uppdrag? Är det viktigt för Röda Korsets Ungdomsförbund att synas på den internationella arenan?
Externa uppdrag tycker är jätteviktiga för oss som organisation. Det är på externa uppdrag som man ser nyanser och kan jämföra olika arbetssätt mot andra organisationer. Det är här man lär sig tips och trix att ta med sig tillbaka till sin lokalförening.

Det är på den internationella och nationella arenan som vi visar vilka vi är och att vi finns! På den nationella arenan är det viktigt att visa vilka vi är och vad vi gör. På den internationella arenan är det bra för oss att finnas med för att få en uppfattning om vad som händer i Ungdomsorganisationer i andra delar av världen och vilka lärdomar vi kan dra av dem.