fbpx
09/07/2012

Ungdomsförbundet påverkade i Almedalen

Publicerat av: , kommentarer

Almedalsveckan är en vecka då politiker, intresseorganisationer och företag träffas för att utbyta idéer och försöka påverka hur samhället utvecklas på olika sätt. Ungdomsförbundet var på plats för att visa hur viktiga unga är i arbetet med att bygga ett öppet samhälle utan rasism. Vi passade givetvis också på att berätta om allt annat viktig vi gör för att barn och unga ska må bra.

Det blev en intensiv vecka med många diskussioner, skratt och seminarier så vi väljer nu ut tre stora ögonblick där humaniteten lös lite extra starkt.

Påverkare På flykt. För att verkligen kunna förstå hur det är att tvingas från sitt tidigare hem måste det kännas i magen. Vi passade därför på att bjuda in till en lite obehaglig med viktig upplevelse med vårt rollspel På Flykt. Kolla in mer om hur Frida och Freddy från Lärarnas Riksförbund upplevde flykten här.

Jason ”Timbuktu” Diakité tyckte också att alla borde delta i På flykt.

Mångfald med LSU. LSU är vår paraplyorganisation och fungerar lite som en blandning av klister och burktelefon mellan oss och en massa andra ungdomsorganisationer. Genom LSU kan vi gemensamt driva viktiga frågor och får också en plattform för att diskutera sånt som alla ungdomsorganisationer går runt och klurar på. Vår tillträdande ordförande Hala Mohammed deltog i ett panelsamtal om hur vi ska kunna öka mångfalden i vår organisation och vad mångfald egentligen innebär. En liten berättelse om vad som sas i sociala medier om vårt debatten ser du här.

Nollrasism i Almedalen. Under året har Röda Korsets Ungdomsförbund deltagit i projektet Nollrasism tillsammans med TV4 och Svenska Röda Korset. Vi har varit med och ändrat attityder genom vårt rollspel På flykt och suttit i juryn för en fototävling på temat fördommar som också ingick i projektet. Vi passade på att peppa finalisterna och vinnaren av tävlingen och berätta mer om vilka vi är. En liten berättelse om vad som sas i sociala medier om tillställningen ser du här.

Vi tar nu med oss alla positiva reaktioner på vårt arbete och jobbar vidare med påverkansarbetet under resten av året. Skillnaden är att vi vet ännu lite mer säkert hur viktigt det vi gör tillsammans är.