fbpx
16/03/2010

Vad är det med danska folket?

Publicerat av: , kommentarer

Sedan två år tillbaka har jag läst Sydsvenskan eftersom jag bor i Malmö, nyhetsbevakningen är väldigt bra av vårt röd-vita grannland. Det är med dystert och tungt hjärta jag har följt utvecklingen i Danmark. Senast idag läste jag en artikel om bland annat ytterligare skärpta regler för familjeåterförening.

Det här är vad Danmark nu inför: Idag får äkta makar inte ha tagit emot socialbidrag på ett år för att en familjeåterförening ska kunna bli aktuell. Den tidsfristen vill regeringen med Dansk folkepartis hjälp förlänga till tre år.

Avtalet ändrar också villkoren för flyktingar som reser tillbaka till det land de flytt ifrån. Om de framöver reser till hemlandet utan att först ha fått tillstånd till det kan de få uppehållstillståndet indraget i tio år. I dag finns inga begränsningar för sådana resor. Villkoren för att rösta i lokala val skärps från att ha vistats i Danmark i tre år till fyra år.

Det handlar alltså om att begränsa möjligheten för familjer att återförenas därför att de har varit tvungna att söka statligt stöd för att överleva sin vardag, om att begränsa människors rörelsefrihet och göra den utsatt för prövning av staten och att begränsa människors möjlighet att påverka sitt lokalsamhället. Det här skulle vi aldrig acceptera för svenska eller danska medborgare!

Jag skrev precis ett meddelande på facebook till min ordförandekollega Mads Espersen i Ungdommens Röda Kors i Danmark och frågade: Vad tänker ni göra åt den här utvecklingen? Vad vill ni ha för land i framtiden?

Även i Sverige läser vi också om främlingsfientlighet bland unga men också äldre. I lördags träffade jag Mia från en rödakorskrets i Ödeshög. Hon berättade att folk byter sida på gatan när de möter någon av utländskt ursprung i hennes samhälle. Jag trodde knappt mina öron!

Vi behöver din hjälp att motverka rasism och främlingsfientlighet, vi behöver din hjälp för att arbeta för unga flyktingars rättigheter och för barnets bästa.

Engagera dig nu!