fbpx

 

Bli workshopledare för På Flykt

Just nu söker vi fler workshopledare till vårt textbaserade rollspel På Flykt. Som workshopledare leder du spelet för skolelever och andra intresserade runt om i Sverige tillsammans med andra frivilliga. Spelet handlar om att ge deltagarna en känsla för vad en kan ställas inför när en är på flykt.

Här är det deltagarna själva som måste fly. Under spelets gång får de fatta beslut kring sin flykt som får oanade konsekvenser. Det som tidigare mest varit siffror och statistik blir en upplevelse som känns i magen.

På Flykt är inte teater

Istället handlar det om att ge deltagarna en chans att leva sig in i en annan människas verklighet – en verklighet av att tvingas fly från sitt hem. Som frivillig workshopledare är du med och för deltagarna genom deras flykt. Det är också du som agerar migrationsverk och för en avslutande diskussion om migrationsströmmar i världen, samt belyser asyl som en mänsklig rättighet. Ni är alltid minst två workshopledare som håller i passet tillsammans. Varje speltillfälle varar i ca 2 timmar och du skriver själv upp dig på spel som funkar för dig i form av tid och plats.

Två av våra nuvarande workshopledare om vad som gör uppdraget givande:

”Att man få se förändringen i ungdomars ansikten efter spelet. Att man har eget ansvar samt träffar många olika trevliga workshopledare och personer från RKUF (Röda Korsets Ungdomsförbund).”

”Att få ta del av alla ungdomars tankar och få se den process som de går igenom och som faktiskt gör att de i vissa fall ändrar uppfattning.”

Migrationsfrågor är ett aktuellt ämne

Migrationsfrågor står idag högt på agendan. Det debatteras och diskuteras mellan politiker, på sociala medier och ute på gator och torg. Det kan vara svårt att delta utan kunskap om hur det egentligen ligger till. Tillsammans med andra workshopledare kommer du vara den som lämnar eleverna med nya erfarenheter och kunskaper om ämnet.

Workshopledare kan du bli var du än bor i landet

Bor du utanför en storstad hoppas vi att du har möjlighet att då och då resa till andra platser för att hålla i spel. Röda Korsets Ungdomsförbund står då för rese- och eventuella boendekostnader.

Rollen som workshopledare passar dig som vill göra något praktiskt för att motverka rasism, sprida kunskap om asylrätten och öka förståelsen hos unga. Rekommenderad ålder är 16-31 år.

Vi söker dig som… 

  • tycker om att prata inför och leda grupper (eller vill lära dig)
  • kan ta dig an ett uppdrag som sker dagtid på vardagar
  • har ett intresse för migrationsfrågor och asylrätt
  • vill förebygga främlingsfientlighet och rasism
  • ställer dig bakom Röda Korsets Grundprinciper

Som workshopledare får du… 

  • utbildning i metoden och kunskap inom migration och asylrätt
  • erfarenhet av att tala inför grupp, leda interaktiva metoder och andra färdigheter som kryddar ditt CV
  • möjligheten att nätverka och se mer av Sverige
  • vara med och PÅVERKA!

Du kan anmäla ditt intresse för att bli workshopledare i formuläret här nedanför!

Något som känns oklart? Maila dina frågor till rkuf@redcross.se!

Utbildningar i vår

För att bli workshopledare behöver du gå en utbildning hos oss. Utbildningen är gratis och vi står för resa och boende om det behövs. I vår kommer vi tyvärr inte att ha någon utbildning på grund av personalförändringar, nästa tillfälle kommer att vara till hösten. Hoppas att vi ses då!

Har du frågor eller funderingar kan du mejla dem till rkuf@redcross.se. Du kan även göra en intresseanmälan i formuläret på den här sidan, så kommer någon att höra av sig till dig.