fbpx

Medspelare – Barnkonventionen inom idrottsrörelsen

Visste du att du har rättigheter som ung idrottare? Röda Korsets Ungdomsförbund satsar på att utbilda aktiva inom idrott i hur de kan förverkliga Barnkonventionen. Nyckeln är att barnen själva blir proffs på sina rättigheter. Vill er förening boka en workshop? Fyll i länk nedan.

Medspelare är en annorlunda träning där utbildare från Röda Korsets Ungdomsförbund håller en workshop. Passet är utformat efter en träningstid och vi vänder oss till lag eller träningsgrupper från 6 år och uppåt. De unga idrottarna lär sig om sina rättigheter i Barnkonventionen och hur de kan förverkliga den genom sin idrott. Idrottarna får avslutningsvis ett diplom som lyfter att de är Medspelare. Lagets tränare får också stöd i hur de kan fortsätta att arbeta med barnens rättigheter i sitt ledarskap.

Vilka idéer har unga idrottare?

medspelare-webb

Foto: Sofia Sabel

Under workshopen utvecklar idrottarna idéer på hur de kan göra Barnkonventionen i praktiken. Många barn tycker det är viktigt med alla barns lika värde och att idrotten ska vara öppen för alla. Detta till exempel genom att utse faddrar till nya i träningsgruppen för att alla ska känna sig välkomna. Andra utvecklar idéer om hur de kan peppa varandra och att alla ska få utvecklas i sin takt. De pratar också om hur de kan stötta varandra ifall någon känner sig pressad. Många barn vill också påverka och ha inflytande över träningarna genom att ge förslag på övningar. De vill också ha mer inflytande i sin förening och prata om hur de kan göra sin röst hörd.

Barnkonventionen inom idrotten

Satsningen är högaktuell då Barnkonventionen blev lag 1 januari 2020. Riksidrottsförbundet är även tydliga i att Barnkonvention ska ligga som grund för all barn- och ungdomsidrott i Sverige. Workshopen är ett verktyg för att arbeta med Barnkonventionen inom er förening.

Det är en bra metod där samtliga i laget får möjlighet att komma till tals och funkar även utmärkt som teambuilding. Vill ni boka en workshop? Fyll i formuläret i länken nedan.

VIKTIGT!
På grund av covid -19 kommer varje bokning att en bedömning att göras om workshopen kan utföras säkert utifrån antal, lokal och reslängd för frivilliga eller personal. Välkommen att boka så återkommer vi.

Vi kan ta emot bokningar där vi för närvarande ha workshopledare och det är i dessa städer:
– Göteborg
– Stockholm
– Uppsala

JustdioWebForm.render(”1740221”)
Boka workshop genom att fylla i här.

 

 

Medspelare drivs med hjälp av stöd från Västra Götalandsregionen.

 

 

Kontakt

Stina Wennö
031-741 62 06
stina.wenno@redcross.se