fbpx

Bilder och filmer

Bilder och filmer är en viktig del i Röda Korsets Ungdomsförbunds kommunikation. Bild och film kan snabbt sprida känslan av hur det är att vara med i vår organisation, vilket kan inspirera andra till att bli frivilliga. Bilder och filmer kan också berätta vad verksamheterna gör och hur Röda Korsets Ungdomsförbund gör skillnad genom lokalföreningar.

Samtycke till att fotografera

Röda Korsets Ungdomsförbund jobbar med unga människor som kan befinna sig i utsatta situationer. Om du tar bilder på aktiviteter i våra verksamheter är det därför viktigt att du alltid kollar av att det känns okej för personen du fotar och berättar att bilderna kan komma att läggas upp på föreningens hemsida, Facebook, Instagram eller liknande.

Om du fotar en person som är under 18 år behöver du få skriftligt samtycke av personen samt av vårdnadshavare/god man/förvaltare. Då kan du använda bilagan Samtycke vid bilder på personer under 18 år. Hantering av uppgifter och bilder regleras i personuppgiftslagen och därav har detta samtyckesformulär tagits fram.

Tips för bilder i tryckt respektive digitalt format

För att de bilder du publicerar digitalt eller skriver ut på affischer och foldrar ska se så bra ut som möjligt så kan du tänka på bildens upplösning och format. Om detta finns det bra med information via en snabb googling, men här följer några enkla tumregler:

  • Bildens upplösning ska helst vara 300 dpi vid tryck
  • För publicering på webben brukar det räcka med 72 dpi
  • Omslagsbilder på Facebook behöver vara 315 x 851 pixlar för bästa resultat
  • Vanliga foton på i inlägg på Facebook bör vara 720 x 2048 pixlar och det blir snyggast med liggande bilder i inlägg.