fbpx
28/02/2017

Barnkonventionsproffs i Kungälv gör skillnad

Publicerat av: , kommentarer

I onsdagskväll träffade vår satsning ”Är du medspelare?” peppade fotbollsspelare i Kungälv för att utbilda dem till att bli Barnkonventions-proffs. Nu förverkligar de sina rättigheter både i ord och handling!

Det började redan direkt under kvällen. Under träningspasset lärde sig laget Barnkonventionens huvudprinciper och spelarna fattade tre beslut på hur de ska hävda sina rättigheter. De tre punkterna skrevs ned på lagets Medspelare-diplom.

En av spelarna föreslår sedan spontant att de ska gå in till föreningsstyrelsens pågående möte i rummet bredvid och berätta vad de har kommit fram till. Sagt och gjort, hela gänget bestående av fjorton 11-12 åringar stormar styrelsens möte och visar stolt upp diplomet. Snacka om empowerment!

Styrelsen får ta del av att spelarna kan sina rättigheter inom idrotten och:

-tillsammans med tränaren vill ändra på närvaro-regeln (artikel 3 och 12)
-ska vara med och påverka träningarna (artikel 12)
-ska utse en fadder för nya spelare (artikel 2 och 6)

Alla har rätt att utvecklas i sin takt

I våra diskussioner om Barnkonventionen har spelarna innan lyft att flera av dem känner sig pressade och stressade då det ibland blir för mycket med skolan, fotbollsträningar och träningar med andra idrotter. Fotbollslagets policy om träningsnärvaro för att få spela matcher stressar dem, detta vill de ta upp med sina tränare och ändra på för att de ska kunna må bättre!

Spelarna funderar också på hur de kan stötta nya spelare in i laget. De trycker på att alla ska ha rätt att spela och få vara med oavsett vilket land en kommer ifrån. Lösningen blir att de genom att utse faddrar ska hjälpa nya spelare för att komma in i gänget och att alla ska få utvecklas i sin takt.

Roligare om alla får vara med att påverka

Spelarna vill också ha mer inflytande och säger ”vi vill vara med och påverka vad vi ska göra på träningarna”. Detta har direkt fått resultat, nu på söndag börjar de med fyra spelare i laget ansvarar för att planera och leda träningen!

Vi hyllar och hejar på Kode IF F05 som visar hur Barnkonventionen kan göra skillnad och bli en del i vardagen!

 

Taggad med: ,