Hamid Shah Azizi sitter vid ett bord i matsalen på ett boende för ensamkommande ungdomar i Värmdö utanför Stockholm. Han är 18 år och går på gymnasiet i närheten av boendet, efter att ha bott i Sverige i två år sedan han kom, ensam, från Afghanistan.
Utanför boendet har solen gått ner. Utanför fönstret åker stora Finlandsfärjor förbi så nära att deras lampor lyser upp även matsalen där flera ungdomar sitter och läser läxor eller tittar på tv. Vid matsalsbordet sitter också Martina Lundin och Sara Kutrowitz. De diskuterar släkten Bernadotte med Hamid Shah Azizi, och vad siffrorna i kungens titel egentligen betyder. Martina Lundin är verksamhetsledare för Röda Korsets Ungdomsförbunds kompisgrupp på boendet. En gång i veckan besöker hon tillsammans med en grupp frivilliga unga mellan 18 och 25 år boendet för att hänga, hitta på aktiviteter och göra läxor tillsammans med ungdomarna som bor där.
– Det är jätteskönt att de kommer hit. Vi brukar spela pingis, eller göra läxor. Men mest av allt lär vi känna varandra och vi vet hela tiden att det finns folk som tänker på oss, och vill besöka oss varje vecka. För ibland känner man sig ganska ensam när man har kommit hit utan sin familj, säger Hamid Shah Azizi och tittar upp från datorn där han skriver sin uppsats om franska revolutionen.
15-åriga Ali Reza Ronasi sätter sig vid matsalsbordet med några stenciler, och tränar på en grammatikuppgift i svenska. Flera av de andra ungdomarna och frivilliga hjälper till för att förstå vad det är han faktiskt behöver göra med uppgiften.
Jag bredde den imorse, säger han när han skriver.
Jag tror det är det som är uppgiften, säger Sara Kutrowitz uppmuntrande.
Även Ali Reza Ronasi säger att han gillar när kompisgruppen är på besök på boendet.
– Jag får mycket hjälp med mina läxor av dem. Och så har vi lagat mat tillsammans, en gång gjorde vi pizza. Men det bästa är att man lär sig så mycket svenska när man kan prata med andra på svenska, säger han och fortsätter skriva på sin stencil med hjälp av Sara Kutrowitz.
Ungdomar och frivilliga bestämmer aktiviteter tillsammans
Kompisgruppen på boendet för ensamkommande i Värmdö, är en av 39 verksamhetsgrupper där ungefär 350 frivilliga runtom i landet varje vecka har besökt ett stort antal boenden för att hitta på olika aktiviteter, hjälpa till med läxor eller bara umgås. Mitt på matsalsbordet står en dekorerad låda. KOMPISGRUPP står det på den. Däri kan ungdomarna på boendet lägga förslag på vad de skulle vilja göra tillsammans med de frivilliga. Ofta räcker det med att bara prata, eller få hjälp med läxorna, men ibland vill de göra andra aktiviteter.
Jag vill gärna gå till en sporthall och spela fotboll eller åka och bowla, säger Hamid. Martina Lundin tycker det låter som bra avslutningsaktiviteter för terminen – men sporthallen har de kollat upp, och det är svårt att få tider kvällstid eftersom andra idrottsklubbar redan har aktiviteter då.
Hamid rycker på axlarna.
– Jag vill gå idrottshögskolan, så jag gillar att träna mycket, skrattar han.
Said Abbas är arton år, och har varit i Sverige i nästan två år sedan han själv flydde från Afghanistan via Iran. Han har nyligen fått sitt uppehållstillstånd och hoppas att kunna engagera sig politiskt i framtiden. Nu sitter han vid matbordet och diskuterar med de frivilliga från Röda Korsets Ungdomsförbund.
– Jag var pigg, glad och aktiv när jag kom fram till Sverige. Men när man får vänta så länge på att få något besked så tappar man sin energi. Och nu är jag inte alls lika energisk som jag var innan. Det känns som att politikerna inte alls tänker på hur väntetiden får folk att må, säger han.
Han tycker att kompisgrupperna är viktiga, för att de gör så att människor träffar varandra, som kanske annars inte hade mötts.
– Alla har fördomar, säger han.
– Men när man inte ses så får man ännu fler fördomar mot människor, och då skapas problemen.
Men just nu är det viktigaste för Said Abbas att få hjälp med läxorna. Han ska bestämma vilket gymnasieprogram han ska gå, och då är betygen viktiga.
– Så det viktigaste för mig är att vi kan göra läxorna tillsammans. Men det är också kul när vi gör andra saker, säger han.
Två timmar går fort när läxor ska läsas och diskussioner ska has. Snart är det dags för de frivilliga att lämna boendet och ta bussen – eller i vissa fall cykeln – bort därifrån. Det kramas och sägs hejdå. En av ungdomarna kollar upp busstider, så de frivilliga kan stanna några minuter längre.
– Det är jättebra att de kommer hit och hjälper oss. Många som kommer hit till Sverige behöver hjälp eftersom de kommit hit själva. Och jag hoppas att jag i framtiden ska kunna hjälpa folk som kommer hit, på samma sätt som de i kompisgruppen har varit här och hjälpt mig, säger Hamid.
Text: Evelyn Jones
Foto: Julia Mård
Projektet ”Integration för och med ensamkommande barn”
Röda Korsets Ungdomsförbund har under många år drivit kompisgrupper för och med ensamkommande ungdomar. I år inleds ett treårigt samarbetsprojekt tillsammans med Röda Korset finansierat av H&M Foundation. Målet med projektet är att ge ensamkommande barn och ungdomar en meningsfull och aktiv fritid och samtidigt underlätta integrationen.
Om H&M Foundation
H&M Foundation är en icke vinstdrivande global stiftelse privat finansierad av familjen Stefan Persson, grundare av och huvudägare i modeföretaget H&M. Genom att investera i människor, samhällen och innovativa idéer förbättrar stiftelsen levnadsvillkor vilket leder till positiv långvarig förändring. Genom partnerskap med organisationer runt om i världen driver stiftelsen förändring inom fyra områden; utbildning, vatten, jämlikhet och planet. H&M Foundation kan också bidra med katastrofstöd. Sedan 2013 har familjen Stefan Persson donerat 1, 1 miljard kronor till stiftelsen.
För mer information besök: hmfoundation.com