fbpx
09/04/2010

Även vi unga åldras varje dag

Publicerat av: , kommentarer

Jag befinner mig på Europahaus i Wien, Österrikes huvudstad, där European Cooperation Meeting för europeiska ungdomar i Röda Korset hålls. Min största utmaning har varit att jag är vegetarian, det blir tyvärr mycket kolhydrater i alla former och inte så mycket protein. Däremot serveras det minst två olika desserter till varje måltid.

Vi åldras varje dag, oavsett hur gamla vi är. Europa står inför utmaningen befolkningen åldras, de som pensioneras blir fler och de unga är färre. år 2050 beräknas en tredjedel av Europas befolkning vara över 65 år. Vi blir färre unga som ska försörja en större äldre befolkning. Och till och med ökad migration kommer inte att räcka – totalt behöver vi en invandring på 90-100 miljoner människor för att klara detta!

Samtidigt så är bilden av åldrande ofta rätt negativ, äldre människor känner sig isolerade och har inte möjlighet att delta på lika villkor i samhället. Unga runtom i Europa blir också utsatta för diskriminering och har sämre möjligheter att vara en del av samhället på flera olika sätt. Vi som unga kommer att vara de som behöver ta ansvar för Europas utveckling, vi behöver göra det redan nu.

Jag har precis deltagit på tre inspirerande seminarier på temat ”Åldrande i Europa” där unga representanter från Finland, Nederländerna, Italien och Schweiz har visat hur vi genom verksamhet kan skapa möten mellan unga och äldre generationer. Alltifrån att lära sig surfa på facebook och snacka med barnbarnen till att gå och se en film tillsammans – allt höjer livskvaliten för både ung och gammal. Det bästa idag var när Roberta, från Italien säger till oss: ”Jag trodde inte mina ögon när de gamla människorna grabbade tag i kontrollen och spelade Wii som mästare!”

Möten mellan ung och gammal kan ge enormt mycket för båda parterna. Undrar när min farmor knäcker mig på vår Playstation?