fbpx
22/06/2010

Förstahjälparna i full gång under prinsessbröllopet

Publicerat av: , kommentarer

Tack vare det soliga men något kylslagna vädret skedde inga större tillbud under festligheterna vid lördagens bröllop då kronprinsessan Victoria vigdes med Daniel Westling i Stockholm.

Ett trettiotal förstahjälpare från Röda Korset stod beredda utmed den kortegeväg som brudparet for i häst och vagn efter vigseln.

Ät ordentligt, drick mycket vatten och var vänliga mot varann, råder Giza Ellsäter.- En dag som den här, även om det inte är så hett, är det viktigt att äta ordentligt och dricka mycket vatten. När så många människor ska samsas på liten yta är det också viktigt att man tar hänsyn och är vänliga mot varandra, säger Giza Ellsäter från Röda Korsets första hjälpen-grupp.

Hon står mitt på Nybroplan i centrala Stockholm där man beräknar att omkring 250 000 personer har passerat under dagen. Sammantaget beräknas omkring en halv miljon människor varit ute på stan i samband med bröllopet.

– Hittills har det varit lugnt och vi har mest haft personer här med skavsår och sådana som varit i behov av vatten. Men då har ju inte brudparet lämnat Storkyrkan ännu. Det lär ju bli lite trängre och mer pressat när brudparet far förbi och alla vill se dem, säger Giza Ellsäter.

Första hjälpen-gruppen i Stockholm fick under festligheterna förstärkning från förstahjälparna i Uppsala.

Förutom att bistå med första hjälpen deltar ett fyrtiotal rödakorsare i den häck bestående av omkring 6 000 personer från olika försvarsorganisationer som finns utmed hela kortegevägen.

När förstahjälparna senare packade ihop för kvällen kunde de konstatera att dagen förflutit väldigt lugnt och under väldigt festliga och trevliga former. När folkmassan började röra sig hemåt var det några personer i trängseln som trampade snett och fick plåstras om för lite skrubbsår. Några upptäckte också efter dagens slut att de fått i sig alldeles för lite vatten vilket förstahjälparna enkelt kunde åtgärda.

Slutet gott, allting gott.