fbpx
30/06/2014

På plats i Almedalen

Publicerat av: , kommentarer

Röda Korsets Ungdomsförbund på plats i Almedalen

Nu upprepar vi succén från förra året. I rollspelet På Flykt kan du uppleva hur abstrakta saker som konventioner, lagar och statistiska redogörelser blir något som känns i magen. ”Bättre än på film”, sa en tidigare deltagare. En annan beskrev sin upplevelse som en käftsmäll. Spelet leds av erfarna spelledare från Röda Korsets Ungdoms förbund.

Vi håller till på Best Western Solhem Hotel mellan kl 14-16 måndag och tisdag.

Du kan också se vårt cykelkafé som delar ut gratis fairtradekaffe under hela veckan!

cykel

Övrig medverkan under Almedalsveckan:

MÅNDAG:

Måndag 30/6:
På Flykt – ett interaktivt rollspel om mänskliga rättigheter
Dag:30/6 2014 14:00 – 16:00
Plats: Best Western Solhem Hotel , Solhemsgatan 3

Konflikten i Syrien har varat i tre år. Ca 9 miljoner människor har tvingats fly. Möjligheterna att ta sig legalt till Europa är små. Utmana dig själv och din bild hur det kan vara att lämna sitt hem och sina närmaste. Delta i vårt rollspel På Flykt.

Hur ser framtidens rättvisa bistånd ut?
Dag:30/6 2014 14:00 – 14:20
Plats: Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43

Vi har ny policy för utvecklingspolitik, ny politik för global utveckling efterfrågas, förra året slogs världsrekord i antal biståndsmiljarder, men andelen till de fattigaste länderna sjönk. Hur ska vi agera för internationell utveckling o solidaritet – vad är folkrörelsernas o civilsamhällets roll?

Medverkande:
Peter Weiderud, samtalsledare Förbundsordförande, Socialdemokrater för tro och solidaritet. Jonas Magnusson, styrelseledamot Concord Sverige, Socialdemokrater för tro och solidaritet. Elisabet Björnsdotter Rahm, riksdagsledamot styrelseledamot Sv Afghanistankommittén, Moderaterna. Hala Mohammed, ordförande, Röda Korsets ungdomsförbund. Magnus Walan, senior policyrådgivare, Diakonia.

Är du med kristdemokrat?
Dag: 30/6 2014 14:00 – 14:20
Plats: Donners plats, H429

Medverkande:
Desiree Pethrus, riksdagsledamot, Kristdemokraterna. Morgan Olofsson, Kommunikations- och Insamlingschef, Röda Korset. Hala Mohammed, Ordförande, Röda Korsets Ungdomsförbund.

TISDAG:

På Flykt – ett interaktivt rollspel om mänskliga rättigheter
Dag: 1/7 2014 14:00 – 16:00
Plats:Best Western Solhem Hotel , Solhemsgatan 3

Konflikten i Syrien har varat i tre år. Ca 9 miljoner människor har tvingats fly. Möjligheterna att ta sig legalt till Europa är små. Utmana dig själv och din bild hur det kan vara att lämna sitt hem och sina närmaste. Delta i vårt rollspel På Flykt.

Nu upprepar vi succén från förra året. I rollspelet På Flykt kan du uppleva hur abstrakta saker som konventioner, lagar och statistiska redogörelser blir något som känns i magen. ”Bättre än på film”, sa en tidigare deltagare. En annan beskrev sin upplevelse som en käftsmäll. Spelet leds av erfarna spelledare från Röda Korsets Ungdomsförbund.

Humanitetsfestival
Arrangör: Svenska Röda Korset
Dag: 1/7 2014 9:30-11:30
Plats: Roxy Biografen

Under Almedalen vill Röda Korset genom en festival i miniatyr uppmärksamma alla Sveriges medmänniskor. På Roxys scen kommer historien om de 391 båtflyktingar som kom till Slite, på Gotland, för 21 år sedan att berättas. För första gången möter några av dem som fanns med på båten ett par av de gotlänningar som tog emot dem.
Det blir även samtal med Soran Ismail och Özz Nûjen om det som sker i Sverige i dag. Revolution Poetry uppträder med spoken word och oväntade möten, musik, film och rollspel varvas i raskt tempo. Hur blir man kompis i Sverige? Hur skulle du agera om du tvingades fly ditt land? Är du medmänniska? Moderator: Hala Mohammed, Röda Korsets Ungdomsförbund

Psykiatri i politiken

Arrangör: Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)
Dag:1/7 2014 13:30 – 14:30
Plats:H10, Hästgatan 10A

För vissa politiker verkar frågan om psykisk hälsa mest vara ett nödvändigt ont. Samtidigt är vård och omsorg två av väljarnas viktigaste frågor. Välkommen till ett samtal med erfarna politiker om ”glappet”, politikens kraft och villkor och hur de två kan mötas.

Medverkande:
Ing-Marie Wieselgren, Psykiatrisamordnare, SKL. Gudrun Schyman, Talesperson, Feministiskt initiativ. Mona Sahlin, Styrelseledamot, Expo. Hala Mohammed, Ordförande, Röda korsets ungdomsförbund. Hanif Bali, Riksdagsledamot, Moderaterna.

Är du med sverigedemokrat?
Dag: 1/7 2014 14:30 – 14:50
Plats: Donners plats, H429

Dagens röst från Sverigedemokraterna. Samtal om humanitet och humanitär politik.

Tio råd att för att lyckas som värdebaserad ledare – Mångfald är en ledarskapsfråga
Arrangör: Scouterna
Dag:1/7 2014 16:00 – 17:00

Under våren togs tio råd för att lyckas som värdebaserad ledare fram genom 200 av Sveriges främsta ledare. Vi kommer på workshopen att gå igenom råden med personliga reflektioner från tio spännande ledare om hur ledarskap kan skapa en bättre värld där allas olika kompetenser tas tillvara!

Medverkande:
Peter Röjhammar, Moderator, Scouterna. Lena Ahlström, VD, Ledarstudion. Erik Ringertz, Årets chef 2014, Netlight. Madeleine Sundell, Kompassrosstipendiat Stiftelsen Ungt Ledarskap, Frälsningsarmén. Josefine Larsson, Ordförande, Scouterna. Hala Mohammed. Ordförande Röda Korsets Ungdomsförbund.
John Franco, Kompassrosstipendiat Stiftelsen Ungt Ledarskap/Närpolisbefäl, Polisen. Annika Elias, Ordförande, Ledarna.

ONSDAG:

När demonstrationstågen stannat – ett samtal om ledarskap och nytt engagemang i gamla organisationer

Arrangör: Maktsalongen
Dag:2/7 2014 15:30 – 16:30

Den senaste tiden har vi kunnat se ett feministiskt och anti-rasistiskt momentum i Sverige. Aktivism runt om i landet och engagemang inför kommande val har lett till att mängder med människor har engagerat sig för feminism och mot rasism. Frågan är vart allt detta engagemang kan ta även efter att demonstrationstågen har gått klart. Finns det vägar in i befintliga organisationer och är organisationerna redo att möta det engagemanget? Startas nya initiativ för att det inte finns plats för engagemanget i befintliga organisationer eller för att det finns ett behov av att skapa något eget? Vilken roll har ledarskap i allt detta, hur kan ledare se på och förhålla sig det engagemang som väcks i dessa tider? I detta samtal samlas ledare från civilsamhället för att diskutera hur engagemang kan plockas upp.

Medverkande:
Foujan Rouzbeh, Riksdagskandidat och aktivist, F!. Anna Carlstedt, Ordförande, IOGT-NTO. Hala Mohammed, Ordförande, RKUF. Eric Rosén, Chefredaktör, Politism.

Plats: Restaurang Trädgår’n, Hästgatan 17

Är du med miljöpartist?

Arrangör: Svenska Röda Korset
Dag: 2/7 2014 15:00 – 15:20

Dagens röst från Miljöpartiet. Samtal om humanitet och humanitär politik.
Plats: Donners plats, H429

TORSDAG:

Är du med moderat?
Arrangör: Svenska Röda Korset
Dag:3/7 2014 13:00 – 13:20
Plats: Donners plats, H429

Dagens röst från Moderaterna. Samtal om humanitet och humanitär politik.

FREDAG

Är du med vänsterpartist?
Arrangör: Svenska Röda Korset
Dag: 4/7 2014 13:00 – 13:20
Plats: Donners plats, H429

Dagens röst från Vänsterpartiet. Samtal om humanitet och humanitär politik.

LÖRDAG

Är du med folkpartist?
Arrangör: Svenska Röda Korset
Dag: 4/7 2014 14:00 – 14:20
Plats: Donners plats, H429

Dagens röst från Folkpartiet. Samtal om humanitet och humanitär politik.

Är du med centerpartist?
Arrangör: Svenska Röda Korset
Dag: 4/7 2014 15:00 – 15:20
Plats: Donners plats, H429

Dagens röst från Centerpartiet. Samtal om humanitet och humanitär politik.