fbpx
24/03/2010

Pepp på Piteå!

Publicerat av: , kommentarer


Min resa till Norrland avslutades med ett besök i Piteå. Där fick jag vara med om det historiska ögonblicket då ett gäng med coola engagerade ungdomar beslutade att starta en lokalförening för första gången på orten.

Men även om det först nu finns formell förening betyder inte det att det här gänget har legat på latsidan. Tvärtom. De har nästan haft lika mycket verksamhet och aktiviteter som en vanlig förening har under flera år.

En riktig ball grej är att Piteågänget på förra valborg rodde ihop en ungdomsfilmkväll på lokala bion på knappt en veckas tid. En och en halv timme innan bion skulle öppna var det kö längs hela gatan. 350 ungdomar kollade på film, hade kul och fick ett grymt alternativ till kanske ett onyktert och stökigt valborgsfirande. Socialnämndens ordförande hade hört av sig till några i föreningen och sagt att tack vare bioarrangemanget behövde inte kommunens socialjour göra en enda insats under valborg.

Utöver denna fantastiska insats bedriver föreningen medläsning och ungdomsarrangemang för ensamkommande flyktingungdomar på orten, deltar i en internationell kör och lagar kalasgod knäck och säljer på Röda Korsets julmarknad. Det är bara början på en lång lista som under 2010 kommer att bli ännu längre!

Som tack för att jag var mötesordförande fick jag ett av mina favoritbakverk, en vanilla donut från Pressbyrån. Vem blir inte pepp på Piteå då?