fbpx
31/03/2010

Svår vinter i Mongoliet

Publicerat av: , kommentarer

Efter en torr sommar har Mongoliet genomlidit en av de värsta vintrarna på årtionden. En tiondel av landets boskap beräknas ha dött av svält vilket drabbar befolkningen hårt.

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen vädjar om motsvarande 6,8 miljoner kronor för att hjälpa de drabbade familjerna. En fjärdedel av Mongoliets tre miljoner invånare är nomader och beroende av boskapshjordarna. Mongoliska Röda Korset har redan påbörjat utdelning av mat, filtar och varma filtar till 1200 av de värst drabbade familjerna.

När boskapshjordarna inte kan äta sig mätta och dör förlorar nomaderna sitt levebröd och kan snabbt drabbas av fattigdom med långsiktigt social konsekvenser som följd. Den internationella appellen ska hjälpa familjerna att få livsmedel samt bistå med att återställa och bredda möjligheten till alternativa försörjningsmöjligheter. Röda Korset kommer också att ge psykosocialt stöd för att klara depression och stress, samt ge hälsoundervisning om hur man bland annat ska behandla frostskador.

Läs mer på Federationens hemsida.