fbpx
05/04/2011

Tidning uppmärksammar försvunna pengar från lokalförening

Publicerat av: , kommentarer

I januari 2009 upptäckte en av våra lokalföreningar att de saknade 200 000 kr på ett av sina bankkonton. Händelsen polisanmäldes direkt av föreningen.  Vad pengarna har använts till har i dagsläget inte kunnat styrkas. Ärendet ligger kvar hos polisen och åtal är ännu inte väckt.

Pengarna som försvann från kontot skulle användas till projekt och verksamheter inom lokalföreningen. Föreningen har kunnat fortsätta bedriva verksamheten trots allt tack vare att de aktivt sökte pengar. Föreningen införde omedelbart efter händelserna striktare rutiner kring den ekonomiska hanteringen. Information om vad som hänt gick ut till aktiva och medlemmar och till Röda Korsets kretsar. Idag uppmärksammade tidningen City händelsen och skrev en artikel där de också intervjuar vår förbundsordförande Martina Anlér om händelsen.

Röda Korsets Ungdomsförbund ser allvarligt på det som hänt, något liknande det här fallet har vi tidigare inte sett i vår verksamhet. Att händelsen polisanmäldes direkt är en signal på att såna här händelser är oacceptabla inom vår organisation.  En sån här händelse skadar alltid den aktiva verksamheten, men vi har tagit tillfället i akt och dragit lärdom av det som hänt.

Vi arbetar nu ännu mer förebyggande för att öka kunskapen om vilket ansvar och förtroende hanteringen av pengar i ideella föreningar innebär. Vi har efter händelsen i januari 2009 bl.a. utvecklat vår kassörsutbildning och infört halvårsuppföljning av lokalföreningarnas ekonomi. Vi uppmuntrar också lokalföreningarna att införa rutiner som kräver två firmatecknares godkännande vid större uttag.

Händelsen är allvarlig, men samtidigt är det viktigt att vi blickar framåt. Röda Korsets Ungdomsförbund arbetar för att barn och unga ska känna sig trygga. Vi hoppas kunna få ett avslut på allt som har hänt och fortsätta fokusera på att utveckla vår verksamhet för barn och unga.

Läs mer på humanitetsbloggen. Om du har frågor om händelsen kontakta förbundsordförande.