fbpx
07/05/2010

Ulrika Årehed Kågström blir ny generalsekreterare i Röda Korset

Publicerat av: , kommentarer

Ulrika Årehed Kågström efterträder Christer Zettergren som generalsekreterare i Svenska Röda Korset. Hon har varit biträdande generalsekreterare sedan juni 2006 och tillträder som generalsekreterare den 1 juni. Därmed blir hon också den första kvinnan på den högsta tjänsten.

Ulrika Årehed Kågström har under sin tid i Röda Korset bland annat varit chef för den regionala organisationen med tio kontor och cirka 250 medarbetare. Hon har även ansvarat för verksamhetsplaneringen och arbetet med att förnya och stärka verksamheten inför framtiden.

– Jag är mycket glad att Ulrika Årehed Kågström tar över som generalsekreterare. Inom centralstyrelsen har vi haft ögonen på Ulrika som potentiell efterträdare under en tid och vi är mycket nöjda med hennes arbete. Hon är väl insatt i Röda Korsets värderingar och verksamhet och dessutom är hon en tydlig och stark ledare, säger Bengt Westerberg ordförande i Svenska Röda Korset.

Svenska Röda Korset måste öka intäkterna och ska minska kostnaderna med ungefär 150 miljoner kronor inom de närmaste åren, vilket kommer att påverka organisationen betydande.

Vi har redan inlett arbetet med att fokusera vårt arbete. Röda Korset har haft en turbulent tid och vi står inför stora utmaningar. Det enda sättet att få tillbaka förtroendet är att visa att vi verkligen gör skillnad för utsatta människor. Jag tror att arbetet inom den närmsta tiden kommer att innebära stora möjligheter för Svenska Röda Korset i ett längre perspektiv, säger Ulrika Årehed Kågström.

Genom Internationella rödakorsrörelsen har Ulrika Årehed Kågström deltagit i ledarskapsutbildningar och hon har även representerat Svenska Röda Korset i flera internationella sammanhang. Hon ingår bland annat i en delegation från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen som ser över stöd till Vitryssland, Moldavien, Ukraina och Ryssland.

– Det är viktigt att se över hur vi arbetar med utsatta människor i Sverige och internationellt. Behoven förändras och vi måste vara medvetna om var och hur vi ska inrikta vårt arbete. Röda Korset är världens största internationella nätverk och utgör att unikt skyddsnät. Behoven är mycket stora både i Sverige och internationellt, säger Ulrika Årehed Kågström.

Som en av 200 kvinnor är Ulrika Årehed Kågström utvald i regeringens styrelseprogram Styrelsekraft, som ska få fler kvinnor till styrelsearbete. Genom Röda Korset har hon varit ordförande i styrelsen för Världens barn och hon har även externa styrelseuppdrag för Stiftelsen Tekniska Museet, Magtoys AB och Stora Fonden .

Ulrika Årehed Kågström kom till Röda Korset från Riksteatern där hon under många år hade olika ledande befattningar, bland annat som marknadschef, chef för ekonomisk samordning och utveckling och som vice vd. Hon är 44 år och civilekonom från Luleå Tekniska Universitet.

För ytterligare information, kontakta:
Karin Tengby, pressekreterare Röda Korset
Telefon: 08-452 4801