fbpx
07/07/2016

Unga med-spelare förverkligar Barnkonventionen inom idrotten

Publicerat av: , kommentarer

Hur kan barn styra och påverka sin idrott? Nyckeln är att barnen själva blir proffs på sina rättigheter.

Delaktighet är en grundläggande demokratisk rättighet och bidrar också till en bättre verksamhet. Då gäller det att ta till vara på barnens åsikter och öka deras inflytande. Röda Korsets Ungdomsförbund satsar på att utbilda unga idrottare och ledare i hur de kan förverkliga Barnkonventionen.

”Barn ska få vara med och påverka”

Det är lätt att säga men svårare att genomföra i praktiken. Röda Korsets Ungdomsförbund har utvecklat metoden Är du med-spelare? Socialt entreprenörskap inom idrottsrörelsen där ungas röster och samhällspåverkan är viktigast av allt. Precis det som barn och unga har rätt till enligt Barnkonventionen artikel 12.

Idrottsrörelsen vill behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Ett sätt att öka motivationen är att ge barn och unga möjligheten att själva styra och påverka sin situation. Barn som redan i tidig ålder får vara med och påverka i sin idrottsklubb kommer vara mer motiverade och vilja fortsätta sitt idrottande, kanske hela livet.

Vilka idéer har då unga idrottare?

Jo, till exempel att visa fler kvinnliga förebilder genom att sätta upp foton i klubbhuset. Hitta på en speciell målgest för att visa hur viktigt det är med en rökfri miljö för barn. Att arrangera en cup för att genom fotbollen skapa möten med nyanlända ungdomar. Eller att i samband med ”tack för en god match” när spelarna tackar varandra, domaren och publiken efter matchen, uppmärksamma att idrotten ska vara öppen för alla oavsett funktionsvariation.

Lagkompisarna gör samhället till en bättre plats, på sitt eget sätt

Under januari-juni i år har Röda Korsets Ungdomsförbund träffat 411 unga idrottare mellan 8-18 år och 53 tränare i Västsverige. De har utbildats i svensk idrotts ställningstagande om att all barnidrott ska utgå från Barnkonventionen. Därefter har barnen tagit fram och genomfört idéer på hur de tillsammans med sitt idrottslag kan förverkliga Barnkonventionen och göra samhället bättre.

Kort fakta om Röda Korsets Ungdomsförbunds ”Är du med-spelare?”

– Satsning för att unga idrottare och deras ledare ska känna till Barnkonventionen och träna på att använda rättigheterna i praktiken.
-Tvåårigt projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden i samarbete med Göteborgs- och Västergötlands Fotbollförbundsdistrikt.
-Bygger på workshops som leds av Röda Korsets Ungdomsförbund.