fbpx
22/04/2010

Väggmålning engagerar ungdomar i Husby

Publicerat av: , kommentarer

Fredagen den 16 april avtäckte Röda Korset på mötesplatsen i Husby, ”Husby Träff”, en väggmålning gjord av ungdomar i området. Syftet har bland annat varit att ge ungdomarna en plats i det offentliga rummet.

Med start i sitt storstadsprojekt har Röda Korset i pilotprojektet ”Förorten i Centrum” fört samtal med Husbys ungdomar om stadsdelen.
Ämnen som har berörts är skola, familj, identitet och ungdomarnas plats i samhället. Samtalen har mynnat ut i en 6×4 meter stor väggmålning fylld med många olika symboler; Blommor för att symbolisera kärlek, två mötande händer för att symbolisera respekt och en världskarta i en kundvagn för att symbolisera ”jag äger”.

– Jag älskar lejonen. Vem har gjort dem? frågar en tjej sin kompis, som avslöjar att hon bara har färglagt dem.

Det har varit konstnärliga ledaren Saadia Hussain som sammanfogat ungdomarnas idéer och symboler:
– Ungdomarna har pratat mycket om kärlek och annat som har varit positivt, men det har också varit viktigt att lyfta fram även saker som känslan av att vara utpekad, som de pekande fingrarna högst upp symboliserar.

Initiativtagare Ester Barinaga berättar att syftet med målningen har varit att ge ungdomar i Husby en plats att höras och synas:

– Alla bilder som kommer från stadsdelen är via media, och det är utvalda nyheter som handlar om negativa saker med Husby. Många ungdomar berättade att människor som inte bodde här, eller ens hade varit här ändå trodde sig veta hur Husby var.

Drömmen för Ester Barinaga vore att se förorter fyllda med muralmålningar som människor runt om i staden åkte omkring för att se.
– Jag vill att vi ska diskutera och ändra synen på vad som är svenskt och vad som är svensk konst. Muralmålningen är en produkt, det viktiga är processen, att ta plats i det offentliga rummet och berätta egna historier.

Åsa Beckius, projektledare på Röda Korset, ser också andra fördelar av att inkludera nya grupper i Röda Korsets arbete:
– Vi ville jobba med inkluderande arbetsmodeller – att se de boende som resurserna och inte bara en målgrupp. Det här är en ny metod, att arbeta med konst och göra muralmålningen. Att vi når ut till ungdomar är viktigt för Röda Korset eftersom de kan bli framtida frivilliga och bidra med mycket.