fbpx
03/10/2014

Vi välkomnar besked i regeringsförklaringen om lagliga vägar för att söka asyl inom EU

Publicerat av: , kommentarer

Idag är det ett år sedan den fruktansvärda tragedin utanför Lampedusa i Medelhavet, då hundratals flyktingar miste livet när den båt de trängt ihop sig på kapsejsade. ”Vi välkomnar att den nya regeringen ska verka för lagliga vägar för att söka asyl i EU” säger Hala Mohammed förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund.

Tragedin utanför den italienska ön Lampedusa för ett år sedan, där fler än 360 flyktingar miste livet på vägen till Europa, vittnade tydligt om konsekvensen av att det saknas lagliga och säkra sätt för flyktingar att ta sig till EU.

Under året som gått har ytterligare flyktingtragedier inträffat på Medelhavet och enligt FN:s flyktingorgan UNHCR beger sig fler människor än tidigare sig ut på den farliga rutten. Totalt har 165 000 personer gjort resan hittills i år, jämfört med 60 000 förra året. Hela 90 000 personer har korsat Medelhavet på väg mot Europa bara mellan den 1 juli och den 30 september i år. Av dem förlorade minst 2200 livet. Enligt UNHCR är hälften av dem som tar sig till Europa över Medelhavet flyktingar från Syrien och Eritrea.

Svenska Röda Korset har upprepade gånger krävt att Europas stater måste erkänna alla migranters rättigheter och att det måste upprättas legala vägar till Europa. Men samtidigt som allt fler människor tar sig över Medelhavet, många av dem på flykt från katastrofer, krig och förföljelse, ser vi fortfarande ett EU som stänger ute människor i nöd.

– Utan legala och säkra vägar in i Europa kommer fler flyktingar riskera livet för att ta sig till Europa för att söka asyl. Detta är en inhuman migrationspolitik som kostar liv. Det måste finnas legala och säkra vägar att ta sig till Europa, så att människor på flykt inte tvingas ombord på livsfarliga båtar för att ta sig hit, säger Hala Mohammed förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund.

Röda Korsets Ungdomsförbund menar att Sverige har ett ansvar, inte bara för att ha en human nationell migrationspolitik, utan också för att verka för en human migrationspolitik, för barn och unga, även inom EU.

Idag läste Stefan Löfven upp regeringsförklaringen. I den slog den nye statsministern fast att Sverige ska ha en human asylpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. Stefan Löfven lovade också att ”Sverige ska verka inom EU för att skapa fler lagliga vägar för att söka asyl inom unionen”. Vi i Röda Korsets Ungdomsförbund välkomnar detta besked och hoppas att den regering som idag presenterades kommer att prioritera att göra verklighet av det.

– Att söka asyl är en mänsklig rättighet och det är orimligt att flyktingar, många av dem barn och unga, måste riskera livet för att ta sig hit. Jag hoppas att vår nya regering kommer ligga på de övriga medlemsländerna i EU för att se till att det i framtiden finns lagliga sätt att ta sig till EU för att söka asyl. Då kanske vi kan förhindra att flyktingkatastrofer som den utanför Lampedusa händer i framtiden, säger Hala Mohammed.