fbpx
20/11/2017

Vi älskar att sprida glädje

Publicerat av: , kommentarer

Detta säger Alma som spelar fotboll i Kållered SK F02-lag som nyligen fått priset Go Kompis för sina insatser för att göra fotbollen mer inkluderande och jämlik.

Våren 2016 fick detta fantastiska lag under en workshop fundera på hur de kunde göra Barnkonventionen till verklighet. Spelarna funderade på hur vi kan göra så att fler unga tjejer får möjlighet att spela fotboll utan att känna sig exkluderade? Hur vi kan inspirera tjejer i tonåren att våga testa att ny idrott utan att känna sig pressad? Hur vi kan lyfta fler kvinnliga förebilder inom fotbollen för att göra den mer jämlik? Dessa frågor och funderingar resulterade i att tjejerna tillsammans med Futebol dá força och Kopparberg/Göteborg FC startade en cup för att inspirera och möjliggöra möten genom fotboll. Nu har spelarna i Kållered SK F02 hyllats och tilldelats priset Go Kompis för sina insatser.

Klassisk idrottsfråga, hur känns det?
Det känns väldigt bra, vi gör ju det här tillsammans!

Hur känns det att genomföra de här cuperna och vad har ni lärt er?
Vi tycker att det är jätteroligt, vi älskar att sprida den här glädjen som det innebär att spela fotboll så att fler får känna den känslan, vi bara älskar det! Vi har kommit varandra mycket närmre i laget och blivit mer sammansvetsade. Vi peppar och hälsar på varandra på ett annat sätt nu.

Vad tror du att de som har deltagit på cuperna har upplevt?
En rolig dag! Man behöver inte vara bra på fotboll, man behöver bara vara med och ha roligt. Jag tycker det är väldigt viktigt att de fick vara med. En av de som deltagit har faktiskt varit och provspelat för vårt lag för någon vecka sedan.

Kommer ni fortsätta jobba med cupen?
Själv vill jag jättegärna fortsätta, det var ju så himla roligt och det tycker säkert mina lagkompisar också.

Vad har du för tips till unga tjejer idag som vill börja spela fotboll?
Strunta i vad alla andra säger och börja ändå för det är så himla roligt och liksom den här gemenskapen som det innebär. Man är inte bäst men det är okej. Jag tycker att man bara ska testa och verkligen känna på den här känslan!

Röda Korsets Ungdomsförbunds satsning Är du medspelare- Barnkonventionen inom idrottsrörelsen vill inspirera lag och träningsgrupper att arbeta med Barnkonventionen utifrån sina behov och genom sin idrott. Vi är så stolta och glada för Kållered SKs F02:or för deras fantastiska glädje och arbete med att öppna upp fotbollen för att få fler att känna sig delaktiga inom fotbollen! Heja! Idag den 20 november fyller Barnkonventionen år – hur kan ni göra Barnkonvention i er verklighet?

Foto: Tore Lund