I början av året fick vi 4 miljoner från regeringen för att stärka stödet till unga asylsökande. Det här har vi kunnat göra tack vare pengarna från regeringen.
Vi har slagit rekord i skolbesök med vårt rollspel På Flykt och mött 4000 elever
Vi har mött 150 elever i vårt projekt Från åskådare till aktör
350 frivilliga har träffat ensamkommande unga varje vecka
Vi har träffat 563 barn och 83 idrottsledare i vårt projekt Är du medspelare?
Vi har börjat undersöka om vi kan ha vår chattjour Jourhavande kompis på flera språk
Vi har haft frukostklubbar för förberedelseklasser
Vi har startat upp två helt nya lokalföreningar
Att söka asyl är en mänsklig rättighet
4000 elever över hela landet har fått möjligheten att sätta sig in i hur det kan vara att fly från sitt land. Med pengarna från regeringen har vi också kunnat utbilda flera frivilliga utbildare över hela Sverige. Vi har också utvecklat och uppdaterat vårt rollspel så det stämmer bättre överens med hur situationen ser ut för människor på flykt idag. De senaste sju åren har vi träffat skolelever och kört rollspelet med dem för att ge en ökad förståelse för hur det kan kännas att vara på flykt. En elev som vi mötte sa:
”Den insikt jag fick var att många av de flyktingar en kan träffa bär på en tung och jobbig flykthistoria”.
Genom den typen av insikter gör vi det lättare för nyanlända elever som börjar i sina nya skolor runt om i landet. Med den extra finansieringen har vi också haft möjlighet att möta de ungdomar som velat gå från ord till handling efter att spelat rollspelet. Vårt humanitetsspel ”Från åskådare till aktör” är en metod där elever får verktyg att själva planera och genomföra verksamheter för nyanlända ungdomar.
Vi möter ensamkommande varje vecka
Vi har kunnat stärka vårt arbete med att träffa unga ensamkommande på deras boenden. Vi finns på 13 orter från Malmö till Umeå och har över 350 frivilliga som är ute och möter ensamkommande varje vecka. De ungdomar vi möter befinner sig i en mycket utsatt situation och bor på tillfälliga boenden. Många väntar på att få veta om de ska få stanna i Sverige eller inte. En frivillig säger att:
“Vi umgås, kanske bakar vi något, spelar spel, hjälper till med läxor eller bara hänger. Det ska vara en lättsam zon. Det handlar om att vara en vettig person och sprida bra energi – och samtidigt få bra energi tillbaka. Jag ska dit i kväll och det känns roligt och meningsfullt”.
Är du medspelare?
Vårt projekt ”Är du medspelare?” är finansierat av Allmänna arvsfonden och Kommittén för mänskliga rättigheter och har under året fått extra finansiering från Regeringskansliet. Projektet är en satsning vi gör tillsammans med Göteborgs- och Västergötlands Fotbollsförbundsdistrikt för unga mellan 12–18 år inom idrottsrörelsen. Metoden går ut på att barnen får verktyg för att själva ta fram en idé på en social insats som ett sätt att tillämpa barnkonventionen i praktiken. En deltagare säger att:
”Det var en tankeställare att det inte behöver vara svårt att påverka”
Hittills i år har vi mött 563 barn och 83 ledare i idrottsrörelsen. Med den extra finansieringen under året har vi kunnat samordna oss med idrottsrörelsen nationellt och bland annat påverka kring hur nyanlända tas upp i idrottsklubbar med till exempel öppna träningstillfällen.
Jourhavande kompis – din kompis på nätet
Sedan 80-talet har Ungdomsförbundet haft verksamheten Jourhavande kompis, först en telefonjour och nu en chattjour dit ungdomar kan vända sig för att prata om jobbiga, pinsamma eller svåra frågor. Såhär beskriver en frivillig:
”Vi behövs absolut! Syftet är egentligen att verksamheten inte ska behöva finnas, men jag tycker absolut att den behövs. Vår chattjour är också ganska avdramatiserad kan jag tycka, gentemot många andra jourer. Det är inte så stor grej att höra av sig till oss. Jourhavande kompis är mer att snacka med någon som är på samma nivå som en själv. Det är ett första steg för många.”
Den extra finansieringen vi fått från regeringen har gjort att vi kunnat börja undersöka förutsättningarna för om vi kan ha chattjouren på flera språk och hur vi kan använda jouren i krislägen som till exempel förra hösten när det kom många människor till Sverige på flykt undan krig och katastrofer.
Frukostklubbar för förberedelseklasser
Det är svårt att klara skolan på tom mage. Ungdomsförbundet vill att alla elever ska ha goda förutsättningar för att klara skolan. Bledar Zuta, en gång själv elev på Hermodsdalsskolan i Malmö och nu personal, säger:
”Frukostklubben skapar gemenskap på skolan med en mysig stämning innan skolan börjar. Vissa äter frukost för att umgås med andra, andra äter för att det inte finns mat hemma.”
Vi har nio frukostklubbar som finns i Malmö, Stockholm, Uppsala och Göteborg. Den finansiering vi fått från regeringen har inneburit att vi har kunnat ge stöd till frukostklubbar för förberedelseklasser.
Stärka organisationen
Med den extra finansieringen som vi har fått från regeringen har vi också kunnat stärka vår lokala samverkan och vår frivilligsamordning. Det handlar till exempel om att hitta nya samverkanspartners och nya sätt att arbeta med mobilisering av frivilliga i arbetet med nyanlända och ensamkommande unga. Vi har också kunnat ge extra stöd till lokalföreningar som driver verksamhet för ensamkommande ungdomar. Under året har vi startat upp två helt nya lokalföreningar: Trollhättan-Vänersborg och Hässleholm-Kristianstad! Dessa föreningar driver nu läxhjälp och kompisgruppsverksamhet för ensamkommande i sina kommuner!
Under 2016 har en organisation helt ledd av unga lyckats skala upp sin verksamhet. Med en 40 procentig ökning av budgeten har vi snabbt ställt om och skapat en reell förändring för nyanlända ungdomar i Sverige. Ungdomsförbundet har visat att det på kort tid går att göra stor skillnad och att vi har en stabil organisation som har kapacitet att spänna musklerna när det behövs – Kärlek och respekt, det är inte så jävla svårt!