fbpx

Kompisgrupper för barn och unga med erfarenhet av asylprocessen

”Jag tror att vi tillsammans, både frivilliga och deltagare, lärde oss en massa saker av varandra. Jag har till exempel lärt mig nya ord på dari. Vi har fått ett minne för livet.” (Frivillig, Sommarkompis)

 

Vad är en kompisgrupp?

Nyanlända och ensamkommande barn och unga befinner sig ofta i en mycket utsatt situation. Många av de barn och unga vi träffar bor på tillfälliga boenden. Många väntar på att få veta om de ska få stanna i Sverige eller inte. Att vara med i Kompisgruppen kan göra väntan lite lättare. Asylprocessen är en svår situation för alla som behöver gå igenom det, inte minst för barn och unga. Långa handläggningstider gör ofta att unga tvingas ägna den tid som de ska utvecklas som mest, till att vänta. Där tar våra Kompisgrupper vid och skapar trygga och välkomnande mötesplatser för unga som är eller har varit i asylprocessen.

Frivilliga och deltagare hittar på roliga aktiviteter som fotboll, brädspel eller bakning tillsammans. Det viktigaste är att alla får en möjlighet att umgås och ha chans till en meningsfull fritid.

 

Sommarkompis

För den som är ny i Sverige kan sommaren kännas särskilt ensam. Därför anordnar flera av våra lokalföreningar Kompisgrupper med sommaraktiviteter för barn och unga i asylprocessen. På det sättet främjar vi en aktiv och meningsfull fritid och skapar ett socialt sammanhang, även under sommarlovet. För dig som vill engagera dig är det en möjlighet att engagera dig under ett par sommarveckor. Du får gratis utbildning inför uppdraget. Håll utkik efter lediga uppdrag i frivilligdatabasen.

 

Anmäl ditt intresse för att engagera dig till Kompisgrupper i formuläret nedanför!

 

Kontakt

Maha Suliman
040- 452 39 33
Maha.Suliman@redcross.se