fbpx

Frukostklubben – en bra start på dagen

Frukostklubben bidrar till en bra start på dagen och ger eleverna bättre förutsättningar för att klara sin skolgång. Våra frivilliga äter och umgås med eleverna över en gemensam frukost.

Röda Korsets Ungdomsförbund vill att alla barn och unga ska ha samma förutsättningar att klara skolan. Därför driver vi frukostklubbar tillsammans med högstadieskolor i Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Lund. Frukostklubben är i skolans lokaler innan första lektionen börjar på morgonen.

Var fjärde person under 18 år uppger att de inte äter frukost minst en dag i veckan. Det finns många anledningar till varför unga inte äter frukost, men resultatet är ofta detsamma. Det är svårare att klara skolan på tom mage.

Frukosten är mer än maten vi äter. Frukostklubben är främst en social och trygg mötesplats där elever och frivilliga från oss umgås och äter frukost tillsammans. Just att bli sedd och lyssnad på är en del av barnkonventionen. Frukost är viktig för att få en lugn och trygg start på dagen med tillfälle att samtala. Vi brukar säga att i frukostklubben är maten viktig men mötet ännu viktigare.

Vad gör vi i Frukostklubben?

Frukostklubbarna drivs av våra lokalföreningar i samarbete med en skola på orten. Våra frivilliga kommer ut till skolan en eller flera gånger i veckan och äter frukost tillsammans med de elever som vill komma och delta. Våra frivilliga gör i ordning frukosten, äter tillsammans med eleverna och städar sedan undan. På vissa skolor finns det möjlighet för elever att gå ifrån lektionen för att äta och på andra skolor sker frukostklubben innan lektionerna börjar.

Bli frivillig i frukostklubben

Frukostklubbarna behöver ständigt fler frivilliga som vill vara med och hjälpa till och göra frukosten möjlig. Vill du engagera dig kan du antingen höra av dig till vår verksamhetsutvecklare Stina (se nedan) eller direkt till din närmaste lokalförening. Är du verksam inom skolvärlden och tror att en frukostklubb skulle vara möjlig på just din skola är du också välkommen att höra av dig, då kan din närmaste lokalförening se över om det finns resurser för att starta en frukostklubb.

Kontakt
Moa Törnblom
moa.tornblom(@)redcross.se