fbpx
27/11/2020

Jourhavande Kompis öppnar åter på dari!

Publicerat av: , kommentarer

Nu öppnar Jourhavande kompis återigen på dari! Tisdagar klockan 18:00-21:00 kan barn och unga under 25 år prata med allt mellan himmel och jord, fast på dari. Självklart går det fortfarande att prata svenska och engelska också.

Att Jourhavande Kompis är öppen på dari är en del av arbetet att göra verksamheten mer tillgänglig för fler barn och unga som behöver någon att prata med. Även om vi gärna vill kunna chatta på alla språk, så har vi kommit fram till att behovet är som störst bland unga som talar dari. Dari är ett språk som är nära besläktat med persiska (farsi) som talas främst i Afghanistan. Många unga ensamkommande som har flytt till Sverige talar dari.

Psykisk ohälsa är utbrett bland många unga som kommit till Sverige som ensamkommande barn. Att befinna sig i en asylprocess kan bidra till känslor av maktlöshet, otrygghet och sårbarhet i asylprocessen. Många lider av ensamhet, ångest, stress och depression. Med Jourhavande kompis vill vi finnas här som medmänskligt stöd och bollplank på ett tillgängligt och kravlöst sätt, för den som behöver något att prata med.

Jourhavande kompis är en av Röda Korsets Ungdomsförbunds äldsta verksamheter, som vi har drivit sen 1986 för barn och unga som behöver någon att prata med. Det som började som en telefonlinje är idag en anonym chatt som har öppet varje dag på svenska och engelska. De som svarar är unga frivilliga som har gått en utbildning i samtalsstöd.

Känner du en ung person som behöver prata med någon? Hänvisa dem gärna till www.jourhavandekompis.se! Vi har öppet varje dag på svenska och engelska, och även på dari på tisdagar! Skriv gärna ut och sätt upp vår affisch på din lokala mötesplats.

Vet du nån som skulle passa bra som jourhavande kompis? Be dem fylla i formuläret så kontaktar vi dem så fort som möjligt.