fbpx

Skriv ner fyra personer och fyra saker som du skulle ta med dig om du behövde fly.

Personer
Saker

Spelet kan väcka en del känslor och känner du att det blir för jobbigt så kan du när som helst avbryta. Spelet är fiktivt, men baserat på många flyktingars verklighet. Är du redo?

Året är 2022

…. och det är något som har hänt. Det politiska klimatet har hårdnat och Sverige är inte lika säkert att bo i som tidigare. Successivt har lagar och regler ändrats och det blir svårare och svårare att uttrycka sig fritt i tal och skrift.

Du, din familj och dina vänner har under lång tid motsatt er förändringarna och makthavarnas beslut. Du har även deltagit i regimkritiska diskussioner på bloggar och andra forum på nätet. Under den senaste tiden har du känt dig bevakad, fått obehagliga telefonsamtal och blivit hotad. Ni har hört om folk som försvunnit och efter gårdagens demonstration försvann spårlöst.

Du får ett samtal från en vän som berättar att hon fått frågor om dig. Du känner att situationen i Sverige har blivit ohållbar och att ditt liv kan vara i fara så du bestämmer dig för att fly. Det enda du hinner få med dig är de personer och de saker du har kvar på listan. Tyskland är det enda land som tar emot svenskar just nu, därför blir Tyskland ditt mål.

Har du skrivit upp pass/id-handling som en sak på din lista?

Ni sätter er på en buss som ska ta er söderut för att sen kunna ta er vidare till Tyskland.

Framför er sitter två turister med stora ryggsäckar och du lyssnar uppmärksamt på deras samtal. Du förstår att de har haft stora problem med att ta sig in i landet och att de har hört att det ska vara ännu krångligare på väg ut ur landet, med hårda kontroller vid gränserna.

De osäkra tiderna i Sverige har gjort att svenska pass och id-handlingar inte är giltiga utomlands eftersom det inte finns något förtroende för den numera korrupta svenska staten.

Ni bestämmer er för att göra er av med era pass då de ändå inte kommer att vara till någon hjälp utomlands. Dessutom skulle pass/id-handlingar
underlätta identifieringen av er, ifall ni åker fast inom landets gränser.

Ni gör er av med era pass/id-handlingar

Ni lyckas ta er till Göteborg och väl framme behöver ni fatta ett beslut om hur ni ska fortsätta er flykt mot Tyskland. Ni kan välja mellan båt, lastbil, tåg eller bil. Vad väljer du?

Ni beger er till hamnen men ni har inte tillräckligt med pengar för att köpa biljetter. Två båtar ska till Tyskland, och du måste ta dig ombord på en av dem.

På kajen framför den ena båten står en ur besättningen och pratar med några personer som strax efter smyger ombord efter en snabb blick över axeln. Du får en känsla av att de också försöker fly landet. Kanske kan ni också få åka med. Vågar du be om hjälp?

Den andra båten är ett lastfartyg och är förtöjd en bit bort. Inga människor syns till. Vågar ni smyga ombord och försöka gömma er under däck?

Efter en kort diskussion går hen med på att släppa på er, ifall ni lämnar över en av sakerna på er lista.

När båten åkt ett par timmar stannar den plötsligt och höga röster hörs. Ni inser att båten blivit stoppad av militär som söker igenom den efter flyktingar. Du hittar ett bra gömställe men där får bara två av er plats. Vem väljer du att gömma dig med?

Du ser hur de övriga i ditt sällskap blir upptäckta och förs bort av militären. Du är rädd att du aldrig kommer att få träffa dem igen.

Efter vad som känns som en evighet når ni en hamn i Tyskland. Ni har inga giltiga identitetshandlingar och ni är både trötta och medtagna efter resan.

Vågar ni gå genom passkontrollen och ge er tillkänna för tjänstemännen vid gränsen eller skall ni försöka hitta en annan väg att ta er in i landet?

Ni gömmer er och när båten åkt ett par timmar stannar den plötsligt och höga röster hörs. Ni inser att båten blivit stoppad av militär som söker igenom hela båten efter flyktingar.

Ni trycker er tätt mot varandra och gör allt ni kan för att sitta helt stilla och vågar knappt andas, men en av männen upptäcker er ändå. Innan han hinner avslöja er lyckas ni sträcka fram era tillhörigheter. Han tittar sig hastigt omkring och tar era saker innan han går därifrån.

Lättade märker ni hur båten en stund senare sakta börjar åka igen.

Efter vad som känns som en evighet når ni en hamn i Tyskland. Ni har inga giltiga identitetshandlingar och ni är både trötta och medtagna efter resan.

Vågar ni gå genom passkontrollen och ge er tillkänna för tjänstemännen vid gränsen eller ska ni försöka hitta en annan väg att ta er in i landet?

Ni tar er till en bensinmack strax söder om Göteborg. Parkerade på rastplatsen ser ni två lastbilar med tyska registreringsnummer. Du måste ta dig ombord på en av dem.

Framför den ena lastbilen står föraren och pratar med några personer som strax efter smyger ombord efter en snabb blick över axeln. Du får en känsla av att de också försöker fly landet. Kanske kan ni också få åka med. Vågar du be om hjälp?

Den andra lastbilen står parkerad en bit bort. Inga människor syns till. Vågar ni smyga er ombord och försöka gömma er i lastutrymmet?

Chauffören vill hjälpa er. Ni klättrar in i lastbilen, det är trångt och ni hittar inte plats så att alla kan sitta tillsammans. Du hittar ett bra ställe långt in i bilen där två av er kan sitta. Vem sitter med dig längst in?

När lastbilen åkt ett par timmar stannar den plötsligt och höga röster hörs. Ni inser att ni har blivit stoppade av militär som söker igenom den efter flyktingar. Ni hör hur de andra upptäcks och de gråter och skriker när de förs bort. Du är rädd att du aldrig kommer att få träffa dem igen.

Ni trycker er tätt mot varandra, gör allt ni kan för att sitta helt stilla och vågar knappt andas, men en av männen upptäcker er ändå. Innan han hinner avslöja er lyckas ni sträcka fram era tillhörigheter. Han tittar sig hastigt omkring och tar era saker innan han går därifrån.

Lättade märker ni hur bilen en stund senare sakta börjar rulla igen.

Efter vad som känns som en evighet stannar lastbilen till och när chauffören släpper ut er ser ni att ni är nära den tyska gränsen. Ni har inga giltiga identitetshandlingar och ni är både trötta och medtagna efter resan.

Vågar ni gå genom passkontrollen och ge er tillkänna för tjänstemännen vid gränsen eller ska ni försöka hitta en annan väg att ta er in i landet?

En stund senare känner ni att lastbilen startar och åker iväg. Efter ett par timmar stannar lastbilen vid en rastplats. Lastbilschauffören upptäcker er och är ursinnig. Ni är säkra på att ni kommer bli avslängda. Efter att ha vädjat till chauffören att hjälpa er säger han att han kan köra er till tyska gränsen i utbyte mot en av dina saker, vilken väljer du?

När lastbilen åkt ett par timmar stannar den plötsligt och höga röster hörs. Ni inser att ni har blivit stoppade av militär som söker igenom den efter flyktingar. En av er blir upptäckt och förs iväg, . Allt du vill är att skrika, men du har och att tänka på.

En av männen upptäcker er också, men innan han hinner avslöja er lyckas ni sträcka fram era tillhörigheter. Han tittar sig hastigt omkring och tar era saker innan han går därifrån.

Lättade märker ni hur bilen en stund senare sakta börjar rulla igen.

Efter vad som känns som en evighet stannar lastbilen till och när chauffören släpper ut er ser ni att ni är nära den tyska gränsen. Ni har inga giltiga identitetshandlingar och ni är både trötta och medtagna efter resan.

Vågar ni gå genom passkontrollen och ge er tillkänna för tjänstemännen vid gränsen eller ska ni försöka hitta en annan väg att ta er in i landet?

Ni tar er till centralstationen. Eftersom ni inte har tillräckligt med pengar för att köpa biljetter behöver ni hitta ett sätt att förbli obemärkta under resan. Det finns två tåg att välja mellan.

Det ena är ett snabbtåg som tar er hela vägen till Tyskland. Ni vet att de är extra noga med att kolla biljetter och ID-handlingar på snabbtågen, men tänker att ni kan gömma er inne på en toalett och att det kommer gå fort om ni väl lyckas ta er hela vägen. Vågar ni chansa?

Det andra är ett regionaltåg till Köpenhamn. Ni vet att ni kommer behöva byta för att ta er vidare till Tyskland och då riskerar att bli upptäckta, men hoppas att ni innan dess hittar ett annat regionaltåg vidare därifrån. På regionaltågen kollar de sällan biljetterna. Vilket tåg väljer du?

Väl på tåget låser ni in er på en toalett. Efter några timmar knackar någon på dörren och när ni inte öppnar så bryts dörren upp med våld. Konduktören frågar argt vad ni gör där och kräver att få se era biljetter. När ni säger att ni tappat dem svarar konduktören att ”sådana som er känner jag allt till” och ringer polisen. Tåget stannar och ni förs ut till poliserna som beslagtar alla era saker.

Medan poliserna är upptagna med att kolla igenom era tillhörigheter tar du och chansen och springer. och hinner inte med och när ni snabbt tittar bakom er ser ni att de förs in i en polisbil.

Ni kommer fram till gränsen till Tyskland och ni har inga giltiga identitetshandlingar med er. Ni är både trötta och medtagna efter resan.

Vågar ni gå genom passkontrollen och ge er tillkänna för tjänstemännen vid gränsen eller ska ni försöka hitta en annan väg att ta er in i landet?

Ni går på tåget och efter några timmars färd stannar ni på en station i södra Skåne och upptäcker att polisen, trots era förhoppningar om uteblivna kontroller, ska söka igenom tåget efter flyktingar. När de kommer fram till er har ni varken några biljetter eller ID-handlingar att visa.

Poliserna blir arga och sliter upp och från sina platser och för ut dem på perrongen. När du försöker springa efter stoppas du av en annan polis som knuffar ner dig på sätet igen.

Genom fönstret ser du hur de blir slagna innan de förs bort. Du är rädd att ni aldrig kommer att se varandra igen.

Tåget börjar rulla igen, och efter några timmar når det tyska gränsen och ni har inga giltiga identitetshandlingar med er. Ni är både trötta och medtagna efter resan.

Vågar ni gå genom passkontrollen och ge er tillkänna för tjänstemännen vid gränsen eller ska ni försöka hitta en annan väg att ta er in i landet?

När det blir mörkt letar ni igenom en parkering för att få tag på en bil ni kan stjäla. På andra sidan gatan finns en bensinmack.

Du har precis fått syn på en gammal bil som står helt avsides som du tror att du kan tjuvkoppla när något annat fångar din uppmärksamhet.

Du ser en person som nyss parkerat och är på väg in för att betala, och något blankt trillar ur hens ficka. Du inser att hen precis har tappat sina bilnycklar. Kanske hinner ni köra iväg med bilen innan hen är tillbaka? Vågar du chansa?

Ni lyckas tjuvkoppla bilen och slänger er snabbt in och kör iväg. För att inte bli upptäckta av polisen väljer ni småvägar genom landet. Ni tar er till Öresundsbron, men väl framme vid gränskontrollen stoppar vakten er. Hen kollar upp registreringsnumret på er bil och upptäcker att den är anmäld som stulen.

Vakten mumlar något argt och sliter ut er ur bilen. Hen låter er gå, men bara om du lämnar ifrån dig två av dina ägodelar.

Ni tar er igenom Danmark genom att lifta och till slut är ni framme vid tyska gränsen. Ni har inga giltiga identitetshandlingar med er och ni är både trötta och medtagna efter resan.

Vågar ni gå genom passkontrollen och ge er tillkänna för tjänstemännen vid gränsen eller skall ni försöka hitta en annan väg att ta er in i landet?

Ni får igång bilen och drar iväg i full fart. När ni kört till Malmö får ni stanna hos några bekanta över natten. Ni väcks snart av höga röster ifrån hallen, och inser att de ringt polisen för att inte själva råka illa ut.

Ni måste ta er ut till bilen och ta er därifrån. Snabbt försöker du samla ihop dina saker, men du hinner bara få med dig två av dem.

hamnar efter och blir tagen av polisen. För att inte alla ska bli arresterade måste ni köra därifrån nu och lämna bakom er.

Ni lyckas ta er över Öresundsbron där vakten slött vinkar förbi er. Resan genom Danmark flyter förbi utan ytterligare händelser och efter många timmar är ni framme vid tyska gränsen. Ni har inga giltiga identitetshandlingar med er och ni är både trötta och medtagna efter resan.

Vågar ni gå genom passkontrollen och ge er tillkänna för tjänstemännen vid gränsen eller skall ni försöka hitta en annan väg att ta er in i landet?

Eftersom ni inte några giltiga pass blir ni nervösa och har svårt att förklara vad ni ska göra i Tyskland. Ni berättar att ni är rädda och tror att era liv kan vara i fara i Sverige.

Gränspolisen tar med er till ett ankomstboende för flyktingar.
Boendet är överfullt med folk och ni får sova på en trång yta bland en massa okända människor. Alla är trötta, frustrerade och hungriga.
Efter några dagar får ni ett möte med migrationsverket. Ni har svårt med språket, men får en tolk och lämnar in en asylansökan. Nu börjar en lång och oviss väntan på beslut om ni får stanna eller inte.

Ni får kontakt med en familj som är villiga att gömma er. Ni är misstänksamma mot myndigheter eftersom ni är rädda att bli nekade att stanna i Tyskland om ni skulle kontakta dem.

Att leva utan tillgång till sjukvård, skola eller jobb är påfrestande och dagarna flyter in i varandra. Med brist på trygghet och saker att göra blir tillvaron tärande. Ni blir mer och mer oroliga för att röra er offentligt av rädsla att bli upptäckta och tillbakaskickade till Sverige.

Du har avbrutit.